Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΣΥΝ Πολιτεία

Οι Σχολικοί Τροχονόμοι (2000 σ΄ όλη την Ελλάδα) αποτελούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της, καθημερινά, σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι δεν έχουν καμία σύμβαση, τα χρήματα που παίρνουν είναι καθαρά έξοδα μετακίνησης. Κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2020 όπου τα σχολεία, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, παρέμεναν κλειστά, οι Σχολικοί Τροχονόμοι δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση.

Τι και αν είμαστε στον Ιούλιο, τι και αν ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοδωρικάκος έχει νομοθετήσει για την καταβολή αυτής της στήριξης πανελλαδικά και τι και αν άλλοι Δήμοι έχουν ενεργήσει και έχουν λύσει παρόμοια προβλήματα…

Είμαστε στο πλευρό τους όχι μόνο επειδή λαμβάνουν αυτό το μικρό ποσό των 175 ευρώ χωρίς εργασιακά και άλλα δικαιώματα αλλά και επειδή άλλοι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκείνη την περίοδο, εξασφάλισαν χρήματα από την Ελληνική Πολιτεία. Θα ήταν άδικο, λοιπόν, να μην πάρουν οι Σχολικοί Τροχονόμοι αυτά που δικαιούνται. Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες φαίνεται ότι είναι εργαζόμενες… ενός κατώτερου θεού… καθώς βρίσκονται ακόμη σε αναμονή.

Είμαστε   στο πλευρό των σχολικών τροχονόμων   και ζητάμε  την αναδρομική απόδοση των εξόδων μετακίνησης την περίοδο της πανδημίας.

Εξ άλλου με τα σημερινά  οικονομικά δεδομένα  πρέπει πιστεύουμε να ενταχθούν πλήρως στο σχολικό περιβάλλον με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπάρχουν οικογένειες που η αμοιβή αυτή αποτελεί το μοναδικό εισόδημα. Το ζήτημα  της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών μας στα σχολεία, είναι πάγια και διαρκής ανάγκη. Αυτό δεν μπορεί να καλύπτεται  με εθελοντές. Το υπουργείο παιδείας πρέπει να φροντίσει  να επεκταθεί ο θεσμός και σε σχολεία που χρειάζονται το σχολικό τροχονόμο ,όπως για παράδειγμα στο Δήμο μας , τα σχολεία του Αμπελώνα.

Ο Δήμος να βρει τρόπο να πληρωθούν οι Σχολικές Τροχονόμοι άμεσα, παρακάμπτοντας τα όποια νομικά εμπόδια αν υπάρχουν. όπως έκαναν και οι παρακάτω Δήμοι:

Ελασσόνας, Πάτρας, Βέροιας, Έδεσσας, Κοζάνης, Καλαμαριάς, Σαλαμίνας, Πετρούπολης, Πυλαίας, Περάματος, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Γαλάτσι, Δήμος Δύμης, Νεάπολη Συκεών και άλλοι. Σύμφωνα πάντα από τις πληροφορίες του site των σχολικών τροχονόμων Ελλάδας.

Ζητάμε από τους  υπευθύνους   του Δήμου να ενεργήσουν  ώστε να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος των σχολικών τροχονόμων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ