ΣΤΗ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρέμβαση του β. Κόκκαλη μετά από συνάντηση που είχε με κοινωνιολόγους 

Αποδέκτης της έντονης δυσφορίας για την εξαίρεση του μαθήματος της κοινωνιολογίας από τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς επίσης και την εξαίρεση των μαθημάτων της Κοινωνιολογίας από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου, έγινε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των κοινωνικών επιστημόνων του νομού Λάρισας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε με τις κοινωνιολόγους κ.κ. Αγγελική Γράβαλου, Κατερίνα Ψυρογιάννη, Φωτεινή Κουτσοπούλου και Αναστασία Παπαδημητρίου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εξαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, και δη χωρίς μακρά και ουσιαστική διαβούλευση, δεν συνιστά μια τυπική τροποποίηση των προγραμμάτων των σχολείων, των μαθητών και εν γένει της εκπαιδευτικής κοινότητας, που οι συνέπειες της θα εξαντληθούν στην αναμόρφωση της εξεταστέας ύλης. Αντίθετα, η βίαιη αποβολή της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία, τόνισε ο Βουλευτής, συνιστά βίαιη αποστέρηση των μαθητών από το δικαίωμα, μέσω της μελέτης της Κοινωνιολογίας, να εξελιχθούν σε κοινωνικές οντότητες ολοκληρωμένες, σε υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες, με δυνατότητα κρίσης και αξιολόγησης των ριζικών τομών που υφίσταται η κοινωνία μας διαρκώς.

Πέραν τούτου, επεσήμανε ότι θίγονται σαφώς και ευθέως επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα του κλάδου των Ελλήνων κοινωνιολόγων, τα οποία θα έπρεπε να κατοχυρωθούν πριν η Κυβέρνηση εισάγει την εξαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία και πριν στην ουσία απαξιώσει την επιστήμη αυτή, με πολυσήμαντο και πολυσχιδές στίγμα στην ίδια την κοινωνία.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε τέλος ότι η προσπάθεια για την προάσπιση του κύρους της επιστήμης της Κοινωνιολογίας και της επαγγελματικής εξέλιξης των Κοινωνιολόγων, θα πρέπει να είναι διαρκής και άοκνη, στην οποία άπαντες οφείλουμε να είμαστε συμπαραστάτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ