Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδούλης

Η δημοτική αρχή Καλογιάννη συνεχίζοντας απαρέγκλιτα στον ίδιο αντιλαϊκό ντορό αποδεικνύεται ιδιαίτερα «καλός μαθητής» στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που διέπουν τη λειτουργία των δήμων. Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις «Καποδίστριας, Καλλικράτης, και Κλεισθένης» που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) όπως και οι τελευταίες τροποποιήσεις από την σημερινή της ΝΔ, έστρωσαν το δρόμο ώστε να μεταφέρονται διάφορες υπηρεσίες από την αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους στους Δήμους. Για την μεταφορά και λειτουργία αυτών των υπηρεσιών, χρησιμοποιήθηκε «το τυράκι» στην αρχή της ισχνής χρηματοδότησης από το κράτος (προκειμένου να υπάρξουν πρόθυμες Δημοτικές Αρχές, να αναλάβουν την λειτουργία τους). Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή, όταν κοβόταν η χρηματοδότηση, οι ‘’πρόθυμες’’ Δημοτικές Αρχές μετακυλούσαν το κόστος στο λαό.

Με τον ‘’εθελοντισμό’’ (υιοθέτηση των δένδρων στο πεζοδρόμιό μας, χώρων πρασίνου και παρτεριών, από τους Δημότες ή συλλόγους)  η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. και σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις φορτώνει και  αυτή την αρμοδιότητα στους Δημότες, οι οποίοι είδη πληρώνουν πολλά μέσα απ’ τα ανταποδοτικά τέλη.

Έτσι σήμερα, η δημοτική αρχή Λάρισας, που μέσα από την απαξίωση των υπηρεσιών (αδιαφορία για την προμήθεια απαραίτητων μηχανημάτων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού) οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων, ειδικά στην υπηρεσία πρασίνου, με εργολάβους και ιδιώτες, όπως εξάλλου είχε φανερώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τον Νοέμβρη του 2019, ο δήμαρχος  κ. Καλογιάννης.

Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η παραχώρηση του Αισθητικού Άλσους, στους ¨ενεργούς πολίτες¨, οι οποίοι είχαν ζητήσει προεκλογικά να το ¨υιοθετήσουν¨ για να δώσουν ζωντάνια στο χώρο κ.λ.π. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, μετά από αυτή την «υιοθεσία» και ανεξάρτητα από προθέσεις, είναι απαράδεκτη, δεν είναι καν επισκέψιμος χώρος. Η στόχευση και εδώ της δημοτικής αρχής Καλογιάννη είναι πρόδηλη. Μέσω της απαξίωσης και της υποβάθμισης του χώρου να τον παραδώσει στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων.  Ένας χώρος που θυμίζουμε ότι από σκουπιδότοπος και με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από την τότε δημοτική αρχή των κομμουνιστών και με επικεφαλής τον αείμνηστο Αρ. Λαμπρούλη, έγινε άλσος και για δεκαετίες ήταν για κάθε Λαρισαίο όαση δροσιάς και αναψυχής.

Είναι γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται στη θέση της ότι αυτοί οι χώροι δεν μπορούν, ανεξάρτητα από προσθέσεις, να συντηρούνται χωρίς την κρατική ευθύνη. Ο εθελοντισμός μπορεί επικουρικά να ενισχύει την κοινωνική συνείδηση για προστασία των κοινόχρηστων χώρων, να διεκδικεί και να ελέγχει τους υπεύθυνους, δηλαδή τον κρατικό μηχανισμό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της συντήρησής και της λειτουργίας τους. Γιατί στο τέλος καταντάει κοροϊδία και οι πραγματικά ευαίσθητοι πολίτες χρησιμοποιούνται από την δημοτική αρχή και το κράτος ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» για να τους φορτώσουν άλλη μια δική τους αρμοδιότητα.

Σε αυτή την μεθόδευση, (για την ιδιωτικοποίηση τομέων πρασίνου) βάζουν ¨πλάτη¨ και  Πρόεδροι κοινοτήτων, και ενώ οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητάνε να συζητηθεί το θέμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της υπηρεσίας πρασίνου, όχι μόνο δεν βάζουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να πάρουν θέση τα μέλη του συμβουλίου, αντίθετα προωθούν τον «εθελοντισμό» ως φάρμακο δια πάσαν νόσον, όπως πχ. προτείνει η πρόεδρος της 4ης δημοτικής κοινότητας  στα μέλη του συμβουλίου, ώστε μαζί με εθελοντές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του πρασίνου και της καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων της περιοχής της.

Ενώ η πρόεδρος στην 1η  δημοτική κοινότητα, θεωρεί ότι επιτελεί το καθήκον της, προτρέποντας  στα μέλη του συμβουλίου να στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail), συγκεκριμένα σημεία της περιοχής με προβλήματα πρασίνου-χόρτων, για να τα προωθεί στην αρμόδια υπηρεσία. Ισχυριζόμενη ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του συμβουλίου της κοινότητας να ζητά στελέχωση της υπηρεσίας πρασίνου με το ανάλογο προσωπικό και τα απαραίτητα μηχανήματα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πόλης!!!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να μην δεχθούν σε καμιά περίπτωση την παράδοση των υπηρεσιών στους επιχειρηματίες, μέσω του «εθελοντισμού» και της σχεδιασμένης απαξίωσής τους.

Σήμερα χρειάζεται να συγκρουστούν μ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από τη δημοτική αρχή Καλογιάννη για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων και να παλέψουν μαζί με το λαό της πόλης για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό,  να ενισχυθεί η υπηρεσία πρασίνου με τα κατάλληλα μηχανήματα και να μην παραδοθεί κανένας κοινόχρηστος χώρος, όπως πχ. το Αισθητικό Άλσος στις επιχειρηματικές ορέξεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ