ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ημερήσιο μίνι- σεμινάριο παραδοσιακών χορών την Κυριακή 12 Ιουλίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας σε συνεργασία με τον   πολιτιστικό σύλλογο Χορίαμβος διοργανώνουν ένα μίνι- σεμινάριο παραδοσιακών χορών το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου στην Κρανιά Ολύμπου του Δήμου Τεμπών, με την ευθύνη των γυμναστών- χοροδιδασκάλων Νικόλαου Σαμαρίνα και Χάιδως Τζιάνα.

Η κ. Τζιάνα είναι πτυχιούχος του Α.Π.Θ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς  χορούς.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κρανιά Ολύμπου και να περιηγηθούν σ’ αυτή. Θα αγναντέψουν από αυτό το μοναδικό «μπαλκόνι του Ολύμπου» την Λάρισα, τα Αμπελάκια, τη Ραψάνη, το Ομόλιο, το Στόμιο και τα παράλια ως τους νέους Πόρους, την Αιγάνη και τον Πυργετό, το Δέλτα του Πηνειού, τον Θερμαϊκό Κόλπο και την Χαλκιδική. Θα μάθουν στοιχεία από την ιστορία της περιοχής, θα δουν από ψηλά και θα φανταστούν πως ήταν η περιοχή στην αρχαιότητα με τις αρχαίες πόλεις της, την Ομόλη και την Φίλα, το Βυζαντινό Λυκοστόμιο, τα κεφαλοχώρια και τα τσιφλίκια στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, θα δουν που ήταν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία το 1881 με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και αργότερα πως τροποποιήθηκαν με τον «ατυχή πόλεμο» από το 1897 ως το 1912. Θα διδαχθούν στοιχεία της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Κρανιάς στο Χοροστάσι του χωριού, όπου σήμερα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος πέτρινος θεατρικός χώρος μέσα σε άλσος από πλατάνια, πεύκα και έλατα. Επίσης θα διδαχτούν χορούς από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Το μίνι- σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με φαγητό στην πλατεία του χωριού και χορό, πάντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
9.00 πμ: Συνάντηση στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών στην είσοδο του χωριού*.
9.15: Έναρξη περιήγησης και ξενάγησης στο χωριό. Παρουσίαση στοιχείων της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας (Σαμαρίνας Νίκος).
10.00- 11.30: Χοροί και Τραγούδια της Κρανιάς Ολύμπου (Σαμαρίνας Νίκος)
11.30- 12.00: Διάλειμμα για καφέ και αναψυκτικά**
12.00- 13.30: Ζεϊμπέκικοι, απτάλικοι και αντικρυστοί χοροί απ’ τα παράλια της Μικράς Ασίας (Τζιάνα Χάϊδω).
14.00- ….: Φαγητό*** στην πλατεία του χωριού και διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική.

Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ενασχόλησης με τον παραδοσιακό χορό. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με την γραμματεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χορίαμβος μέσω του προφίλ στο facebook ή στα τηλέφωνα 6907701342 & 6909846224, με την έφορο των Μικρασιατών ν. Λάρισας στο τηλ. 6975 950596.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ