ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάλεσμα του ΕΚΛ κια των φορέων για την κινητοποίηση της Τετάρτης στη Λάρισα

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εκπρόσωποι φορέων (συνταξιούχοι, ΕΟΑΣΝΛ) παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη τύπου.

“Με την σειρά της η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με το εν λόγω νομοσχέδιο επαναφέρει εποχές αλήστου μνήμης, αξιοποιώντας χουντικά διατάγματα καθώς πια η αστυνομία θα καθορίζει τους όρους , τις προϋποθέσεις κάθε διαδήλωσης θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς ενώ θα μπορεί να αποφασίζει μέχρι και την διάλυσή της. Και βέβαια ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα την συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση για όποιον «δεν συνεμμορφώθειν προς τας υποδείξεις»! Προβλέπει ακόμη την δημιουργία μηχανισμού κατά της ριζοσπαστικοποίησης («Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας») που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την καθιστά πρακτικά ποινικά κολάσιμη.
Ποιο συγκεκριμένα :
• Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δε μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς.

Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
• Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
• Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
• Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
• Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.
Με αυτό το νομοθετικό τερατούργημα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, για το όποιο χύθηκαν ποταμοί αίματος και στη χώρα μας, γιατί ποινικοποιεί την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης.

Στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού “τσουβαλιάζει” το ριζοσπαστισμό, με υπαρκτές μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή ή η ενδοσχολική βία. Επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση ή περιορισμό κάθε κινητοποίηση, στοχεύει να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις, ειδικά της νεολαίας, αφού εμφανίζει τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, ως κάτι εν δυνάμει, εγκληματικό και επικίνδυνο.
Η κυβέρνηση με διάφορα επιχειρήματα προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει όλα αυτά. Αυτή και διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ μετράνε και ξαναμετράνε τις διαδηλώσεις, λένε ότι είναι πολλές χωρίς βέβαια να μετράνε τα αναρίθμητα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η απάνθρωπη πολιτική τους και «μπλοκάρει» τις ζωές μας.

Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους μικρομαζάτορες, για την «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» κα. Τα μικρομάγαζα στο κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων δεν κλείνουν από τις διαδηλώσεις αλλά από τον άνισο και αδυσώπητο ανταγωνισμό με τους πολυεθνικούς ομίλους και την πολιτική των κυβερνήσεων που τους υπηρετεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 έως το 2016 έκλεισαν πάνω από 200.000-κυρίως μικρές επιχειρήσεις λόγω της φοροληστείας, της ανέχειας και της φτώχειας. Η ζωή μας «διαταράσσεται», «διασαλεύεται», κυριολεκτικά συνθλίβεται από την διαρκή μείωση στους μισθούς, τα μεροκάματα, το εισόδημα, την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, την έλλειψη μόνιμης και σταθερής δουλειάς ,την ανεργία, την άγρια φοροληστεία.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα βάλουν στα δικά τους καλούπια το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Την ίδια στιγμή που αφήνουν εντελώς αχαλίνωτη την δράση και την τρομοκρατία της μεγαλοεργοδοσίας στους χώρους δουλειάς , χτυπώντας και καταργώντας κατακτήσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους από αυτήν.
Η κυβέρνηση ματαιοπονεί αν νομίζει πως θα καταφέρει , ενώ συνθλίβεται η ζωή και η αξιοπρέπειά μας ,να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ότι θα σκύψουμε το κεφάλι και θα συμβιβαστούμε με αυτή την βαρβαρότητα. Ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτό που απαιτούν οι δικές μας ανάγκες. Ότι θα σταματήσουμε να αναπνέουμε !

Να οργανώσουμε άμεσα την αντίδρασή μας, το νομοσχέδιο να μείνει τα χαρτιά. Είναι χρέος όλων μας , κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου να μην επιτρέψουμε μια τέτοια μεθόδευση. Να μας βρουν μπροστά τους, αποφασισμένους.
Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν κάθε σκέψη και προσπάθεια που έχει στόχο να βάλει τους αγώνες τους στον γύψο”.
ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γ. Σκόκας.

Οι ομιλητές απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Τετάρτη 8 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως παρά τις κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα μείνει στα χαρτιά.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ