Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΦΙΑΣ ΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ!

Δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου

«Η αποτρόπαια αυτή ενεργεία είναι αποκαλυπτική για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν έχει πια καμία σχέση με τον δυτικό πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που μοιραζόμαστε. Η Ελλάδα είναι το σύνορο!». Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ολόκληρη η δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Το σχέδιο της ‘‘γενοκτονίας της μνήμης’’ που εφαρμόζει συστηματικά η Τουρκία κορυφώθηκε με την, από κάθε απόψεως απαράδεκτη, απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ποδοπατώντας κάθε έννοια ηθικής και σεβασμού στην ιστορία και στον πολιτισμό και αγνοώντας την παγκόσμια κατακραυγή, η τουρκική ηγεσία επέλεξε να προχωρήσει στον δρόμο των ακραίων νεοοθωμανικών εμμονών. Ο περίλαμπρος ναός, σύμβολο της οικουμενικής Χριστιανοσύνης και θαύμα της αρχιτεκτονικής καθίσταται εργαλείο ευτελών πολιτικών επιδιώξεων και επικοινωνιακών τακτικών. Το τουρκικό κράτος ήταν απλώς ο θεματοφύλακας της διατήρησης και διαφύλαξης της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι ο ιδιοκτήτης της που μπορεί να αλλάζει τη χρήση της κατά το δοκούν. Η επιλογή αυτή καταδεικνύει ότι η γείτονα χώρα δεν επιθυμεί να λειτουργήσει στον σύγχρονο κόσμο με βάση τις αρχές του δικαίου και προτιμά να επιστρέψει σε λογικές άλλων αιώνων, προβάλλοντας ως αξία την κατάκτηση και την αυθαιρεσία του ισχυρού. Η πράξη αυτή της Τουρκίας, όμως, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες. Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε συγκεκριμένες αυστηρές κυρώσεις, και όχι να παραμείνουν σε ανώδυνες φραστικές καταδίκες. Ιδιαίτερα ο χριστιανικός κόσμος, οι απανταχού Ορθόδοξοι οφείλουν να υψώσουν την φωνή τους αυτή τη στιγμή, ενάντια στο ανοσιούργημα που έχει συντελεστεί. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν της έχει παραχωρηθεί από κανέναν η δυνατότητα να κινείται πέρα από διεθνείς συνθήκες και κανόνες.

Η βεβήλωση του χριστιανικού συμβόλου ας λειτουργήσει αφυπνιστικά σε όσους βαυκαλίζονται στην ΕΕ ότι η κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η αποτρόπαια αυτή ενεργεία είναι αποκαλυπτική για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν έχει πια καμία σχέση με τον δυτικό πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που μοιραζόμαστε. Η Ελλάδα είναι το σύνορο!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ