ΕΠΙΔΟΜΑ – ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ 700 € ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Ικανοποιήθηκε αίτημα που έφερε στη Βουλή ο Μ. Χαρακόπουλος μετά από σχετικό ρεπορτάζ του paidis.com

«Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Παιδείας για τη θετική ανταπόκρισή της στο αίτημα που της έθεσα να δοθεί οικονομική ενίσχυση και ασφαλιστική κάλυψη στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας, και τα οποία διακόπηκαν λόγω κορονοϊού.

Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση που διορθώνει μια αδικία και ανακουφίζει, έστω και σε έναν βαθμό (με 700 ευρώ και το ποσό της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης), εκατοντάδες νέους που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική θέση το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζω ότι το επιπλέον διάστημα, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς το πρόβλημα της πανδημίας, θα αποκατασταθεί και η εργασιακή δραστηριότητα και των αποφοίτων των ΕΠΑΛ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την ανταπόκριση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως σε σχετικό αίτημά του.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με ερώτησή του, στις 30.03.20, είχε επισημάνει ότι η μη αποζημίωση των μαθητευόμενων από τον εργοδότη και την επιτελική δομή ΕΣΠΑ «έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που εργάζονται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και η διακοπή της εργασίας αλλά και των αποδοχών τους στερεί τους ίδιους και τις, επί το πλείστον φτωχές, οικογένειές τους, από ένα απολύτως αναγκαίο εισόδημα».

Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει: «Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 5249/30-3-2020, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με θέμα: “Να εξεταστεί οικονομική ενίσχυση των αποφοίτων ΕΠΑΛ που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας”, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 119 του ν. 4692/2020 (Α΄111) με θέμα: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» προβλέπεται: «Στους μαθητευόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι..Ε.Κ.) και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας, που ήταν ενεργοί κατά την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοΪού COVID-19, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ και το ποσό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψής τους, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη της επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών κάθε τύπου και βαθμού, μέχρι την επαναλειτουργία τους».

Τέλος, αναμένεται Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα καθορίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά, τη διαδικασία υποβολής τους και τη διαδικασία καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ