ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 26ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΝΕΚΡΟΣ

Μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για τη νεκροτομή η σορός του νεαρού, χωρίς τη συγκατάθεση των οικείων του – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Σε κεντρικό θέμα της επικαιρότητας εξελίσσεται ο θάνατος του 26χρονου Βασίλειου Μάγγου, έπειτα από τις καταγγελίες της οικογένειάς του για μεταφορά της σορού του στη Θεσσαλονίκη χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Όπως αναφέρει ο πατέρας του άτυχου 26χρονου ακτιβιστή, τον οποίο βρήκε νεκρό η μητέρα του χθες στον Βόλο, ενώ πριν από έναν μήνα είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού και βασανισμού από αστυνομικούς, η οικογένειά του δεν είχε ενημερωθεί για το πού θα πραγματοποιηθεί η νεκροτομή.

Η αρχική ενημέρωση ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα δεν λειτουργεί νεκροτομείο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά της σορού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, όμως, η οικογένεια του νεκρού έψαξε και ενημερώθηκε πως θα υπάρχει ιατροδικαστής διαθέσιμος για να κάνει τη νεκροτομή στη Λάρισα την Πέμπτη, όμως ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί για να μεταφερθεί η σορός άμεσα στη Θεσσαλονίκη.

Η παρέμβαση Χρυσοχοΐδη
Αλγεινή εντύπωση, όμως, προκάλεσε η βιασύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προδικάσει το αποτέλεσμα της έρευνας του ιατροδικαστή, εξαπολύοντας, μάλιστα, επίθεση προς μέσα ενημέρωσης, αλλά, εμμέσως, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο έκανε λόγο για «αθλιότητα, ασύστολο ψέμα» από «ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο», ενώ σφυρίζει αδιάφορα στο θέμα του βασανισμού του Βασίλειου Μάγγου από αστυνομικούς μιλώντας απλά για «καταγγελία».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Τις παλινωδίες Χρυσοχοΐδη καταδίκασαν κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για περιφρόνηση των θεσμών πό πλευράς του υπουργού.

Απαντώντας στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το υπουργείο «έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών».

Ο Γιάννης Ραγκούσης διευκρινίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση για τον θάνατο του 26χρονου και πως θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

«Προφανώς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι» προσθέτει ο κ. Ραγκούσης.

Η ανακοίνωση
Σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ουσιαστικά έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν έκανε, ουδεμία επίσημη δήλωση για τον τραγικό θάνατο του 27χρονου νέου στο Βόλο, περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα τοποθετηθούμε.

Προφανώς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Κατανοητοί οι λόγοι.

Παρά τη γενικευμένη κατακραυγή για το Χουντονόμο τους, συνεχίζουν να πορεύονται στον κατήφορο ενός νεογκεμπελικού τύπου προπαγάνδας.

Διαρκώς κατασκευάζουν προβοκάτσιες εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με στόχο τη συκοφάντηση.

Και αυτήν τη φορά θα αποτύχουν οικτρά.

Απαντήσεις ζητά το Κίνημα Αλλαγής
Ο Γιώργος Καμίνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας απαντήσεις από τον Μ. Χρυσοχοΐδη τόσο για την καταγγελία του νεαρού για αστυνομική βία, όσο και για τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατό του.

«Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το Υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις» υπογραμμίζει ο Γιώργος Καμίνης.

Στην ερώτησή του ο Γιώργος Καμίνης διατυπώνει τα ακόλουθα ερωτήματα:

Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 202 ; Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27 χρονος προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου;
Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;
Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι “ψέμα και αθλιότητα” η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Η ερώτηση Καμίνη
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2020
ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Διερεύνηση συνθηκών θανάτου του 27χρονου που φέρεται να κακοποιήθηκε άγρια από δυνάμεις των ΜΑΤ στις 14 Ιουνίου 2020 στον Βόλο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 13 Ιουλίου 2020 απεβίωσε ο 27χρονος άνδρας, που πριν από ένα μήνα, στις 14 Ιουνίου 2020, φέρεται να είχε δεχθεί απρόκλητη χρήση αστυνομικής βίας, όπως προκύπτει από βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Στο βίντεο αυτό φαίνεται ο άτυχος νεαρός άνδρας να ξυλοκοπείται άγρια από τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την μαρτυρία του πατέρα του θανόντος σε ημερήσια εφημερίδα, οι παριστάμενοι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στον 27χρονο και τον μετέφεραν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, συνεχίζοντας να τον ξυλοκοπούν και να τον υβρίζουν, υποβάλλοντάς τον μάλιστα και σε βασανιστήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 27χρονος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς τα σωματικά τραύματα που του προκλήθηκαν έχρηζαν άμεσης θεραπείας.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου, ο θανών με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, δηλώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του βαίνει προς το καλύτερο. Στην ίδια ανάρτηση προσέθεσε ότι απαιτούνται 2-3 μήνες αποθεραπεία των σωματικών κακώσεων και βλαβών τις οποίες υπέστη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Απαντώντας στις 14 Ιουλίου, στα δημοσιεύματα που συνοδεύουν τον θάνατο του 27χρονου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι εκκρεμεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του 27χρονου. Ωστόσο, υποκαθιστώντας τους ιατροδικαστές, το Υπουργείο έσπευσε, κατά τρόπο παράδοξο, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής, σπεύδοντας να αποσυνδέσει τον προ μηνός βάναυσο ξυλοδαρμό με τον θάνατο του 27χρονου.

Επειδή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το Υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Επειδή η ανθρώπινη ζωή αποτελεί πρωταρχικό αγαθό προστασίας σε μία δημοκρατική πολιτεία που βασίζεται στην αρχή του κράτος δικαίου

Επειδή σύμφωνα με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύεται ρητά η χρήση οποιασδήποτε μορφής βασανιστηρίων

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Προέβη η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη του 27χρονου στις 14 Ιουνίου 2020 ; Εαν ναι, με ποιες κατηγορίες; Κατεγράφη ή όχι το περιστατικό στο Βιβλίο Συμβάντων; Αφέθηκε ή όχι ελεύθερος ο 27χρονος για να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Βόλου;

Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στο ως άνω βίντεο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Θα αναθέσετε την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη;

Που οφείλεται η βεβαιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως εκφράστηκε από την επίσημη ανακοίνωση, ότι είναι “ψέμα και αθλιότητα” η σύνδεση του θανάτου του νεαρού με τον προ μηνός ξυλοδαρμό του;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Καμίνης

«Περιφρονεί τους θεσμούς»
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον υπουργό ΠΡΟΠΟ ότι περιφρονεί τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία και προσπαθεί να προκαταλάβει το πόρισμα της έρευνας.

«Η είδηση για το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, ενός νέου ανθρώπου που στις 13 Ιουνίου είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ, σκόρπισε ρίγος στη ραχοκοκαλιά κάθε δημοκρατικού πολίτη», αναφέρει ανακοίνωση του ΜΕΡΑ25, στην οποία δηλώνει το κόμμα ότι «τηρεί την αυτονόητη υπεύθυνη στάση της αναμονής για το επίσημο πόρισμα προτού τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις πτυχές αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης».

«Δε συμβαίνει το ίδιο με τον υπουργό ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έσπευσε με ανακοίνωσή του να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του», συνεχίζει η εν λόγω ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο κ. Χρυσοχοϊδης, πράγμα που σημαίνει ότι το λάθος μήνυμα που εκπέμπει προς τους υφισταμένους του για ασυλία και πολιτική κάλυψη, ανεξαρτήτως των πράξεων ή των παραλείψεών τους, είναι πάγια πολιτική επιλογή με την κάλυψη του Πρωθυπουργού».

«Η περιφρόνηση αυτή προς τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την ίδια τη Δημοκρατία, είναι μια επιλογή που μοιραία θα καταπιεί τους εμπνευστές της. Το μόνο ερώτημα είναι πόση ζημιά θα αφεθούν να κάνουν στο πολίτευμα πριν ο λαός τους πετάξει στα αζήτητα της Ιστορίας», καταλήγει το ΜΕΡΑ25.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ