ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Ψαρράς*
Με τον πιο επίσημο τρόπο, ο υπουργός Τουρισμού, Θ. Θεοχάρης, παραδέχτηκε ότι ο διορισμός του Κων. Λούλη στη θέση του γενικού γραμματέα έγινε χωρίς να πληροί τα κριτήρια.
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση ενός μήνα, τελικά ο υπουργός Τουρισμού, Θεοχάρης Θεοχάρης, απάντησε στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων που είχε υποβάλει στις 9.6.2020 η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, σχετικά με τον «τίτλο σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του κ. Κωνσταντίνου Λούλη, Γενικού Γραμματέα Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού».
Το θέμα είχε προκύψει επειδή διαπιστώθηκε πως ο κ. Λούλης, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Τουρισμού, είναι απλώς «διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Τεχνικών Κυλινδρόμυλων», ενός δηλαδή Επαγγελματικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης ετήσιας φοίτησης, ενώ, σύμφωνα με τον νόμο περί «επιτελικού κράτους» που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τη θέση των γενικών γραμματέων απαιτείται πτυχίο ανώτατης σχολής.
Ο κ. Θεοχάρης απαντά τώρα ότι ο διορισμός του κ. Λούλη με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Τουρισμού φέρει ημερομηνία 23.7.2019 και επομένως είναι προγενέστερος του νόμου 4622/2019 για το επιτελικό κράτος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 7.8.2019, δηλαδή δύο βδομάδες αργότερα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «είναι σαφές ότι αυτός ο νόμος δεν ήταν σε ισχύ κατά τον κρίσιμο χρόνο διορισμού του κ. Λούλη».
Μάλιστα, η απάντηση συνοδεύεται από «υπηρεσιακό σημείωμα» του υπουργείου Τουρισμού, στο οποίο επιβεβαιώνεται ότι «δεν έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία μας αντίγραφο πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, του Γ. Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κ. Λούλη».
Από εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα της υπόθεσης:
Ο κ. Θεοχάρης ισχυρίζεται ότι «ο διορισμός αυτός έγινε σύμφωνα με τα άρθρα 50 και 51 του π.δ. 63/2005». Ομως η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη δική του παραπέμπει στον ν. 4369/2016, ο οποίος προβλέπει ειδική διαδικασία και αυξημένα τυπικά προσόντα για όσους προορίζονται για αυτές τις θέσεις. Δεν αρκεί πάντως η Σχολή Τεχνικών Κυλινδρόμυλων.
Με την απάντηση αποδεικνύεται ότι η θέσπιση των κανόνων του περίφημου «επιτελικού κράτους» έγινε μετά τον διορισμό των γενικών γραμματέων, επομένως κατόπιν εορτής, και δεν αφορά τα προσόντα των σημερινών κυβερνώντων. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης διόρισε όποιους ήθελε και μετά έκανε επίδειξη αυστηρών κριτηρίων για τους επόμενους. Οπως λέμε, η αξιοκρατία στα «προσεχώς».
Ειδικά η περίπτωση του κ. Λούλη εκθέτει από κάθε άποψη την κυβέρνηση. Οχι μόνο αποδεικνύεται τώρα ότι ο αλευροβιομήχανος δεν είχε ούτε καν τα τυπικά προσόντα για τη θέση, αλλά προκαλεί τόσο με τις ακραίες φιλοχουντικές του θέσεις όσο και με δηλώσεις που βλάπτουν ευθέως τον τουρισμό της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή (βλ. σχετ. Γιάννης Μπασκάκης, «Η ανεξήγητη ασυλία του κ. γενικού», «Εφ.Συν.», 13.6.2010). Το μοναδικό του προσόν παραμένει το ότι είναι ο «ταμίας» του Ιδρύματος Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι αυτό αρκεί.
*efsyn.gr