ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 562.000€ ΑΠΟ ΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ”

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας η μελέτη του έργου «Ανάπλαση – ενοποίηση χώρων ενδιαφέροντος του ιστορικού οικισμού Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας», η οποία εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας, προϋπολογισμού 562.000,00 ευρώ.

Η μελέτη υποβλήθηκε από το Δήμο Ελασσόνας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2019-2020» του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο είναι έως του ποσού των 337.200,00 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει μετά από ανοιχτό διαγωνισμό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Το Λιβάδι αποτελεί έναν παραδοσιακό ορεινό οικισμό σε υψόμετρο 1.250 μ. O κεντρικός οδικός άξονας, μετά από αρκετές επιστρώσεις νέων υλικών (χώμα, τσιμέντο και άσφαλτος), σήμερα δίνει την εικόνα ενός αυτοκινητοδρόμου που αποτρέπει όποια εντύπωση παραδοσιακής αισθητικής θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Προγραμματισμού κ. Δ. Καρανίκας τόνισε: «Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του χαρακτήρα του οικισμού μέσω της αναμόρφωσης της εικόνας της κεντρικής οδικής αρτηρίας του Λιβαδίου, η οποία έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση από τη χρήση του αυτοκινήτου, τις συνθήκες στάθμευσης και την αισθητικά υποδεέστερη ασφαλτόστρωση, η οποία σήμερα παρουσιάζει βλάβες και κακοτεχνίες. Προτείνεται η δημιουργία οδού ήπιας κυκλοφορίας από το σημείο ονόματι «Πεντάστρατο» έως την είσοδο του δημοτικού κτιρίου που στεγάζει τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου. Η εν λόγω περιοχή παρέμβασης έχει έκταση περίπου 2.200 μ2».

Σχολιάζοντας την έγκριση της μελέτης ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του Λιβαδίου αποτελεί ένα μεγάλο έργο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας. Το Λιβάδι αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει την ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά με την αγροκτηνοτροφική παράδοση και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Ο κεντρικός δρόμος του Λιβαδίου θα ανακατασκευαστεί και θα αποτελεί κόσμημα για το όμορφο Λιβάδι του Ολύμπου».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο «Ανάπλαση – ενοποίηση χώρων ενδιαφέροντος του ιστορικού οικισμού Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας» περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

  • Αποξήλωση της υφιστάμενης ασφαλτόστρωσης και των παλαιότερων στρώσεων τσιμέντου.
  • Γενικές εκσκαφές βάθους επιπλέον των καθαιρέσεων περίπου 20 cm.
  • Επίχωση με υλικά οδοστρωσίας, βάση 10 cm και υπόβαση 10 cm με την απαραίτητη συμπύκνωση αυτών.
  • Τοποθέτηση μεταλλικού δομικού πλεγματος
  • Επίστρωση με φυσικούς λίθους (Ευπαλίου Φωκίδας) ενδεικτικών διαστάσεων 30cmx20cm ή 30cmx30cm, ίσως και κάποιες μικρότερου μεγέθους, πάχους 15-20cm κολυμβητούς σε κονίαμα.
  • Επίσης, θα τοποθετηθεί αγωγός πολυαιθυλενίου Φ200 κατά μήκος του οδικού άξονα παρέμβασης, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδιόρθωση μελλοντικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και θα κατασκευαστούν φρεάτια ελέγχου ανά 20m περίπου.
  • Έχουν σχεδιαστεί, επίσης να τοποθετηθούν, μοτίβα τα οποία προσομοιάζουν στο “αποκλειστικό”, τοπικό και χαρακτηριστικό, παραδοσιακό Λιβαδιώτικο χαλί με ρομβοειδή γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα σχήματα και χαρακτηριστικά χρώματα. Η αποτύπωση αυτών των μοτίβων εντός της λιθόστρωσης, στην αρχή και στο τέλος της, θα δώσει ένα επιπλέον χαρακτήρα και θα αναδείξει την ταυτότητα και την παράδοση του οικισμού. Το μοτίβο αυτό θα κατασκευαστεί από εναλλαγή διαφορετικών ειδών και διαφορετικού χρώματος πέτρας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com