ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης & Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας

Με ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Δράσης & Διαλόγου Κομουνιστικών Δυνάμεων καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 στις 8 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα αναφέρει :

Όλοι στη συγκέντρωση της Παρασκευής 17/7, 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Να ακυρώσουμε στην πράξη την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο καλοκαίρι πέρασε ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που έρχεται να περιστείλει το θεμελιώδες λαϊκό και δημοκρατικό δικαίωμα στις διαδηλώσεις παραβιάζοντας ακόμη και το Σύνταγμα. Με  την ψήφιση του Νομοσχεδίου, απαιτείται άδεια της αστυνομίας για την πραγματοποίηση κάθε συνάθροισης, μετατρέποντας έτσι σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα κάθε διαδήλωση που δεν χωρά στο καλούπι των κρατικών ρυθμίσεων και περιορισμών.

Παράλληλα η αστυνομία  μπορεί ελεύθερα να διαλύει με βίαιο τρόπο κάθε συνάθροιση, ενώ έχει θεσπιστεί και ο «οργανωτής » κάθε συνάθροισης, ο οποίος  έχει αστική ευθύνη για κάθε φθορά, καταστροφή ή οικονομική ζημιά που μπορεί να υπάρξει. Είναι αδιανόητο να ορίζεται « οργανωτής » και πολύ περισσότερο να θεωρείται νομικά υπόλογος για οποιαδήποτε πολύμορφη λαϊκή και κοινωνική κινητοποίηση.

Ένα πλατύ λαϊκό κίνημα είναι εξ αντικειμένου πολύμορφο. Δεν μπορεί λοιπόν να χωρέσει στον γύψο που επιχειρούν τα το θέσουν οι κυβερνητικές και κρατικές ρυθμίσεις και περιορισμοί. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης να οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό τις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς με πρόσχημα μια γενικόλογη αναφορά στη ζημιά από την « παρακώληση της οικονομικής δραστηριότητας» λόγω της κινητοποίησης ή αξιοποιώντας μορφές δράσεις που δεν είναι επιλογή του μαζικού κινήματος ή ακόμα χειρότερα τους βανδαλισμούς κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το αντιδραστικό αυτό Νομοσχέδιο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971 της χούντας, δεν έρχεται σε μια τυχαία συγκυρία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ορατές και ο λογαριασμός υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει να μετακυλίεται στις πλάτες της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Οι κινητοποιήσεις τις προηγούμενης εβδομάδας ήταν ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει. Το ξέσπασμα κρατικής βίας που χτύπησε τις μαζικές διαδηλώσεις έγινε πριν καν ακόμα ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, διαμορφώνει ουσιαστικά το από εδώ και πέρα τοπίο έχοντας βέβαια και την ανάλογη νομοθετική επικύρωση.

Οι συλλήψεις, οι επιθέσεις και η τρομοκρατία φιλοδοξούν να γίνει η σύγχρονη πραγματικότητα για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα και να το υποτάξουν σε μια συνθήκη φόβου και εσωστρέφειας. Αυτό το Νομοσχέδιο αποτελεί πρόκληση για τις δυνάμεις του κινήματος, για τον λαό, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, γιατί συνιστά χαρακτηριστική δημοκρατική εκτροπή. Είναι χρέος μας να σταθούμε απέναντι στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, και στο ευρύτερο πλαίσιο καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Την ώρα που το επιτελικό κράτος χτυπάει βάναυσα κάθε μορφή αντίδρασης εναντίον του και είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το δόγμα του νόμος και τάξη, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στον δρόμο από τον ίδιο τον λαό. Όσο κλείνουν τον κλοιό της ελεύθερης έκφρασης και των δημοκρατικών ελευθεριών τόσο θα γινόμαστε μάρτυρες ακραίας βιαιοπραγίας σε αγωνιστές.

Τελευταίο θύμα αυτής της πρακτικής υπήρξε ο αντιφασίστας αγωνιστής του κινήματος ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στο Βόλο, Βασίλης Μάγγος που έφυγε από την ζωή στις 14/7.

Ο Βασίλης έγινε αποδέκτης μιας αποτρόπαιης επίθεσης από ομάδα αστυνομικών που του άφησε πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανα του σώματός του και ένα αβάστακτο ψυχολογικό τραύμα να διαχειριστεί. Ο θάνατος του Βασίλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κρατική βία που δέχτηκε ίσως όχι σαν άμεση αιτία θανάτου αλλά σίγουρα σαν μία βαθιά σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση στον οργανισμό του ώστε να καταλήξει.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η ανεξέλεγκτη αστυνομική βία που κακοποιεί βαριά νέους, όπως τον Βασίλη Μάγγο στον Βόλο, δεν θα σταματήσει τον δίκαιο αγώνα μας και μας εξοργίζει ακόμη περισσότερο!

Αυτό είναι το κράτος δικαίου που ορέγονται, αυτό που θα προασπίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή και  τους όρους διαβίωσης. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, όπως και η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών θα κριθούν εκεί όπου κρίνονταν πάντα ιστορικά, δηλαδή στο δρόμο. Εκεί όπου φανερώνονται οι πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές και ορίζουν τις αντιστάσεις απέναντι στην οργανωμένη επίθεση της αστικής τάξης.

Ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων, συμμετέχει στην ενωτική, μετωπική προσπάθεια της επιτροπής για την ελευθερία στη διαδήλωση και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν με τα πανό και τα μπλοκ της. Καλούμε σωματεία και μαζικούς φορείς του κινήματος να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να παλέψουμε μαζί για να μην περάσει αυτό το Νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Στη μάχη αυτή, όλα τα σφυριά πρέπει να βαρέσουν μαζί. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού και δεν μπορεί να απαγορευθεί και να καταργηθεί. Ενωμένος ο λαός, και οι μαζικοί φορείς του, δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του αντιδημοκρατικού εκτρώματος.

Εργαζόμενοι και νεολαία στον αγώνα.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση!

Όχι στην αστυνομοκρατία! Όχι στην απαγόρευση!

Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Να απαλλαγούν άμεσα όλοι οι συλληφθέντες της διαδήλωσης 9/7 στην Αθήνα

Όλοι στη   συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 στις 8 μ.μ. στην    κεντρική πλατεία της Λάρισας.

“ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ…

Βασίλης Μάγγος”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ