AnimA.L.: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ανακοίνωση του φιλοζωικού σωματείου που επιτίθεται στη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Διαμάντω Μπάσμπα που έκανε καταγγελίες για το χώρο φιλοξενίας ζώων συντροφιάς

Με ένα μακροσκελέστατο δελτίο τύπου το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L. (Animal Adoptions Larissa) εξαπολύει ευθεία επίθεση εναντίον της δημοτικής συμβούλου του δήμου Τυρνάβου, εκλεγμένης με τη ΛΑΣΥ, Δ. Μπάσμπα, με αφορμή τις καταγγελίες της τελευταίας για παράνομη χρήση των σφαγείων, που οδήγησαν σε παρέμβαση εισαγγελέα.

Το θέμα ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ το paidis.com, ενώ το σωματείο, αν και παραδέχεται «τη μη τυπική αδειοδότηση» για τη λειτουργία του χώρου, επικαλείται μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Τυρνάβου για προηγούμενες δράσεις και προγράμματα που αφορούσαν στην ανακούφιση των αδέσποτων.

Στο ίδιο κείμενο το σωματείο , υπεραμύνεται του έργου που πραγματοποιείται για τα αδέσποτα τα τελευταία χρόνια, παραδέχεται επίσης πως «στο πλαίσιο της περίθαλψης, που χρειάστηκαν τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια πολλά αδέσποτα ζώα, αξιοποιήθηκε ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα, όχι μόνο για τις εθελοντικές στειρώσεις, αλλά και ως χώρος ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ζώων με ασθένειες, τραυματισμούς και παθήσεις, ζώων των οποίων η διαβίωση στο δρόμο θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη και τα οποία θεραπεύτηκαν και στην πορεία είτε υιοθετήθηκαν είτε επανατοποθετήθηκαν σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει», ενώ παράλληλα στρέφει τα πυρά του κατά της κ. Μπάσμπα, θεωρώντας πως οι κινήσεις της στηρίχθηκαν σε «αβάσιμες πληροφορίες».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα εξής:

“Σε ορισμένους δήμους, όπως στην περίπτωση του Δήμου Τυρνάβου, στάθηκε εφικτό να συμβούν μικρά θαύματα, όσον αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Με τις ενέργειές του ο Δήμος τα τελευταία χρόνια συμβάλλει ουσιαστικά σε μια ειλικρινή προσπάθεια για την  επίλυση ενός μείζονος κοινωνικού προβλήματος της χώρας, που είναι τα «αδέσποτα ζώα».

Η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται συστηματικά και με σύνεση και τα αποτελέσματά της είναι αναμφίβολα ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα και ήδη μάλιστα ορατά, δεδομένου ότι όχι μόνον έχει ανακουφισθεί πλήθος αδέσποτων ζώων, που είχαν ανάγκη, αλλά διαφαίνεται και η αλλαγή της στάσης των πολιτών, που υιοθετούν σταδιακά μια πιο υπεύθυνη στάση πια απέναντι στο πρόβλημα.

Ειδικότερα, εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια ο Δήμος Τυρνάβου σε συνεργασία με το σωματείο μας (όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία) έχει προβεί σε μια σειρά δράσεων, που έτεροι και μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας δεν έχουν τολμήσει να πράξουν, ήτοι:

– Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές στειρώσεις ζώων σε συνεργασία με συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών αλλοδαπών κτηνιάτρων (βάσει πάντα των όσων ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση) και δεδομένης της άρνησης των Ελλήνων κτηνιάτρων να προσφέρουν εθελοντικά ή έστω με μικρό κόστος τις ανάλογες υπηρεσίες τους. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής στειρώθηκαν περισσότερα από 550 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ζώα. Το κόστος για τον Δήμο στο πλαίσιο των εθελοντικών αυτών στειρώσεων ήταν μηδαμινό συγκριτικά με το έργο που επιτελείται.

– Επιπρόσθετα, μέσω σύμβασης με Έλληνα κτηνίατρο, γίνονται επιπλέον στειρώσεις, αλλά κυρίως περιθάλπονται άρρωστα και τραυματισμένα ζώα (ίσως από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας, που εφαρμόζει τέτοια δράση). Τούτο διότι, όταν ένας Δήμος πραγματοποιεί δωρεάν στειρώσεις, έχει το περιθώριο να διαθέσει μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για τα αδέσποτα ζώα, ώστε να βοηθήσει/περιθάλψει -όπως ο νόμος επιτάσσει- άρρωστα και τραυματισμένα ζώα. Η εν λόγω διαδικασία γίνεται πάντα σε συνεργασία με Έλληνα κτηνίατρο και με τους εθελοντές του σωματείου μας, οι οποίοι φροντίζουν τα ζώα ακολουθώντας τις οδηγίες του.

– Διοργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, σε σχολεία, τα οποία υλοποιούνται από εθελοντές του σωματείου μας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η νέα γενιά να αποκτήσει φιλοζωική παιδεία.

– Διοργάνωσε ημερίδες και ενημερωτικές δράσεις με τη συμμετοχή του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου και άλλων αρχών. Εθελοντές και κτηνίατροι, ως ομιλητές, ανέλυσαν το νομικό πλαίσιο στους συμμετέχοντες και δόθηκαν κατευθύνσεις για τον ορθό χειρισμό των ελέγχων και των καταγγελιών σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Αυτά τα μικρά θαύματα γίνονται τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στον Δήμο Τυρνάβου, πάντα σε συνεργασία με τους εθελοντές του σωματείου μας. Διότι τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η τωρινή δεν γύρισαν την πλάτη στο πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κατανόησαν τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα ζώα, αξιολόγησαν το έργο το ξεκίνησαν και το συνεχίζουν μέχρι σήμερα με τα μέσα, που διαθέτουν, ως προς την εφαρμογή του.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της περίθαλψης, που χρειάστηκαν τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια πολλά αδέσποτα ζώα, αξιοποιήθηκε ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα, όχι μόνο για τις εθελοντικές στειρώσεις, αλλά και ως χώρος ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ζώων με ασθένειες, τραυματισμούς και παθήσεις, ζώων των οποίων η διαβίωση στο δρόμο θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη και τα οποία θεραπεύτηκαν και στην πορεία είτε υιοθετήθηκαν είτε επανατοποθετήθηκαν σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει.

Δυστυχώς, όμως, όλες αυτές οι δράσεις και ενέργειες, οι οποίες επί τόσο καιρό έλαβαν χώρα και ήταν αποτέλεσμα της αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας του Δήμου Τυρνάβου και του Φιλοζωικού σωματείου μας (με βάση το καθ’ όλα νόμιμο και υπογεγραμμένο μνημόνιο συνεργασίας) θεωρήθηκαν ελάχιστες, ύποπτες και περίεργες από τη νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Μπάσμπα Διαμάντω. Οι αβάσιμες πληροφορίες και ακριτομύθιες που είχε, την οδήγησαν δυστυχώς στο να καταφθάσει στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα απαιτώντας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των αρμοδίων, να εισέλθει εντός αυτού, ούσα φανερά εκνευρισμένη με τους παρευρισκόμενους εθελοντές – μέλη του σωματείου μας,  κατηγορώντας τους για περισυλλογή ζώων και για αυθαίρετη παρουσία στο χώρο. Κάθε προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου δε απέβη μάταιη, καθώς η κα Μπάσμπα είχε ήδη εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα για την «παραβατική» νομικά λειτουργία του χώρου, εξαιτίας της μη τυπικής αδειοδότησής του. Μάλιστα, οι παντελώς ανεξακρίβωτες πληροφορίες, που είχε η κα Μπάσμπα οδήγησαν την εν λόγω υπόθεση στην αστυνομία και στον εισαγγελέα για τη διενέργεια σχετικής έρευνας. Δυστυχώς, οι ανωτέρω ενέργειες της εν λόγω κυρίας καθιστούν πλήρως αβέβαιο το μέλλον των υπό θεραπεία ζώων, που φιλοξενούμε. Από την πλευρά μας ωστόσο, παραμένουμε υπερήφανοι για το γεγονός ότι με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μας γι’ αυτά τα πλάσματα σταθήκαμε αρωγοί στην επί τρεισήμισι χρόνια ειλικρινή αυτή και αξιοθαύμαστη προσπάθεια του Δήμου Τυρνάβου ως προς την επίλυση του προβλήματος.

Με βάση τα παραπάνω και με την έκδηλη την απογοήτευσή μας, θα θέλαμε να απευθύνουμε τα κάτωθι ερωτήματα τόσο στη νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλο κα. Μπάσμπα όσο και στην παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου»:

– Ποιες ήταν οι δικές σας ενέργειες τα τρεισήμισι αυτά χρόνια διεξαγωγής των εθελοντικών στειρώσεων, όταν το μόνο που κάνατε ήταν να καταψηφίζετε τη διενέργειά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο; Από τη στιγμή, που ήσασταν δύσπιστοι και αρνητικοί, γιατί κάποιος εκπρόσωπός σας δεν παρευρέθη κατά την περίοδο διενέργειας των στειρώσεων, ώστε να αρθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες του και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον τρόπο με τον οποίο όλοι μαζί (εθελοντές, κτηνίατροι και πολίτες του Δήμου) συνεργαζόμασταν για το καλό των ζώων; Σε περίπτωση, που σας διαφεύγει, σας πληροφορούμε ότι η συμμετοχή των δημοτών ήταν αν μη τι άλλο τουλάχιστον συγκινητική.

– Ποια ήταν η πηγή των πλήρως ασταθών πληροφοριών της κας Μπάσμπα, από τη στιγμή που ουδέποτε τα τελευταία χρόνια κάποιο μέλος της παράταξής σας δεν επικοινώνησε με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, δηλαδή εμάς τους εθελοντές; Ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο, όταν επικοινωνήσαμε με όλους σχεδόν τους υποψηφίους είτε επίσημα ως σωματείο είτε ανεπίσημα μέσω των εθελοντών μας και όλοι ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας, ποιο ήταν το ενδιαφέρον εκ μέρους σας για το χρόνιο τούτο πρόβλημα; Γιατί απουσιάζατε; Πού βρισκόταν η νέα δημοτική σας σύμβουλος, η οποία ανερυθρίαστα δηλώνει ότι «αγαπάει τα ζώα»; Γιατί ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί μας; Σημειωτέον ότι η παρουσία μας στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων είναι καθημερινή συμπεριλαμβανομένων όλων των αργιών.

– Κατ΄ επέκταση αναρωτιόμαστε εύλογα, εάν η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως εκφράστηκε δια της δημοτικής της συμβούλου, υποστηρίζει την ανέγερση δημοτικών καταφυγίων, τα οποία δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών και κολαστήρια ζώων, χωρίς μέλλον και χωρίς καμία ευκαιρία ζωής, ειδικά των αρρώστων και ανήμπορων. Τα δημοσιεύματα, που επιβεβαιώνουν τις συνθήκες αυτών, είναι πλέον καθημερινά και μια επίσκεψη σε κάποιο από αυτά θα σας πείσει. Αλήθεια, έχετε επισκεφθεί ποτέ κάποιο τέτοιου είδους καταφύγιο;

– Γιατί θεωρείται κατακριτέο το γεγονός ότι ένας Δήμος αρνείται να δημιουργήσει κυνοκομείο, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα μετατραπεί σε κολαστήριο ψυχών, μιας και θα γίνει η αφορμή για να εγκαταλείπει ο καθένας το ζώο του; Δεν έχετε διερωτηθεί γιατί τόσοι Δήμοι στην Ελλάδα και μάλιστα μεγάλοι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στο βήμα αυτό; Μήπως ο ίδιος ο νόμος δεν συνδράμει αποτελεσματικά στη δημιουργία καταφυγίων και κυρίως στη λειτουργία αυτών; Ίσως θα ήταν προτιμότερο, αντί να εναντιώνεστε σε ό, τι καλό προσπαθεί να κάνει ένας μικρός Δήμος να συμβάλλετε στην τροποποίηση του νόμου και των αντίστοιχων διαδικασιών, καθώς ο θεσμός των δημοτικών καταφυγίων έχει αποτύχει παταγωδώς.

– Έχετε συνομιλήσει ποτέ με συνδημότες σας, που απευθύνθηκαν σε εμάς και τους βοηθήσαμε, όταν εντόπισαν ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο; Γνωρίζετε πως κατορθώσαμε να τους βοηθήσουμε διότι υπήρχε η συγκεκριμένη υποδομή των Παλαιών Σφαγείων, που τώρα τίθεται σε αμφισβήτηση; Ρωτήστε για τη Φρίντα του πεζοδρόμου Τυρνάβου, η οποία πέρασε λίγο διάστημα μαζί μας, θεραπεύτηκε και ξαναγύρισε στα παλιά της λημέρια. Ρωτήστε και για τη Φόξυ, που βρέθηκε στο κέντρο του Αμπελώνα και η οποία επίσης θεραπεύτηκε, στάθηκε τυχερή και υιοθετήθηκε. Θα μπορούσατε να ενημερωθείτε και για τα τόσα άλλα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα, που παρέμειναν προσωρινά μαζί μας και εν τέλει θεραπεύτηκαν.

– Έχετε ενημερωθεί για τους συνδημότες σας, οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι τόσο με την δημοτική αρχή όσο και με εμάς, γιατί δεν ανταποκριθήκαμε στο αίτημα τους να περισυλλέξουμε το εκάστοτε ζώο, που τους ενοχλούσε και να το κλείσουμε στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων; Μήπως διότι δεν κάνουμε περισυλλογή οποιουδήποτε ζώου, αφ’ ης στιγμής ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για θεραπείες; Μήπως διότι για τα ζώα (ιδίως σκύλοι), που χαρακτηρίζονται ως «επιθετικά» ο Δήμος ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος και όχι τον εγκλεισμό; (Γνωμάτευση εκπαιδευτή, απόφαση πενταμελούς επιτροπής κ.ο.κ.);

– Έχετε συνομιλήσει με συνδημότες σας, που έβρισκαν μικρά σε ηλικία ζώα (κουτάβια κ.α.) και δυσαρεστήθηκαν με εμάς ή με το Δήμο, γιατί αρνηθήκαμε να τα περιθάλψουμε στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων; Δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο, αφού είναι πολύ επικίνδυνο για τα ίδια και για την υγεία τους να εισέλθουν σε χώρο με άρρωστα ζώα∙ ακολουθήσαμε πιστά τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Έχετε αντιληφθεί πως στα δημοτικά καταφύγια τα κουτάβια πεθαίνουν σε μεγάλο ποσοστό αβοήθητα; Εμείς το έχουμε ζήσει και δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ να γίνει με τη συναίνεσή μας. Τουναντίον, σε πολλές περιπτώσεις βοηθήσαμε, αλλά το πράξαμε διαθέτοντας τον προσωπικό μας χώρο, όταν υπήρχε η δυνατότητα.

– Γνώριζαν και αποδέχονταν οι επικεφαλής της παράταξής σας, καθώς και τα λοιπά μέλη αυτής, τις ενέργειες της κας Μπάσμπα; Συμμερίζεστε τις απόψεις της; Και σε τελική ανάλυση ποιες είναι οι θέση σας και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;  Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε από την πλευρά σας;

Τις απαντήσεις ουσιαστικά δεν τις επιζητούμε εμείς… Τις απαιτούν τα ανήμπορα ζώα, που περιθάλπονται από εμάς στα Παλαιά Σφαγεία του Αμπελώνα, σε έναν χώρο μη τυπικά αδειοδοτημένο, χώρο όμως ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ των ζώων κι έναν χώρο, που εμείς οι εθελοντές -πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση των δύο τελευταίων δημοτικών αρχών του Τυρνάβου και πληθώρας δημοτρικών συμβούλων του Τυρνάβου-, μετατρέψαμε σε χώρο αγάπης, ο οποίος συνεχώς αναδιαμορφώνεται από τον Δήμο με σκοπό τη βελτίωση του.

Εν κατακλείδι και αναμένοντας το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την τύχη του συγκεκριμένου χώρου, εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι να ενεργούμε με μοναδικό γνώμονα το καλό των ζώων, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται τη φροντίδα μας. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το εκδηλώσει και να υιοθετήσει κάποιο από αυτά. Οι σχετικές αγγελίες για το καθένα υπάρχουν στη σελίδα μας. Η δική σας στάση, ωστόσο, αποτελεί και δική σας ευθύνη. Είναι πρέπον οι συνδημότες σας να γνωρίζουν τόσο τις θέσεις όσο και τις ενέργειες όλων των εκπροσώπων τους αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ