ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Κοινή επιστολή των προέδρων των Εμπορικών και Επαγγελματικών Συλλόγων της Θεσσαλίας προς όλους τους βουλευτές της περιφέρειας

Στήριξη από τους Βουλευτές Θεσσαλίας για την κάλυψη του 40 % των ενοικίων έως το τέλος του έτους ζητούν οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν οι διοικήσεις όλων των εμπορικών συλλόγων της Θεσσαλίας και υπογράφουν οι πρόεδροί* τους.

Με δεδομένη την κατακρήμνιση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων του εμπορίου όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας απέστειλαν προς όλους τους Βουλευτές Θεσσαλίας επιστολή ζητώντας τη στήριξη τους στο δίκαιο αίτημα για την κάλυψη του 40 % των μισθωμάτων στο κλάδο του Εμπορίου από την Πολιτεία.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Η εμπορική μίσθωση αποτελεί τη σημαντικότερη μεταβλητή για το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μειωμένο μίσθωμα κατά 40% μέχρι τώρα (Ιούνιος) ήταν ένα μέτρο ανακούφισης για τις εμπορικές επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε επλήγησαν λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Ωστόσο, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μην συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο, όπως σωστά έπραξε για την εστίαση, στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας. Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η εξαίρεση του εμπορίου από τη ρύθμιση – ανάσα σε μία περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις.

Το θέμα των μισθώσεων απαιτεί μια συνολικότερη και μεγαλύτερης διάρκειας διαχείριση. Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στην επιδότηση του 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης μέχρι και το τέλους του έτους 2020 σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε επλήγησαν λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ το 67% των εμπορικών επιχειρήσεων καταβάλει μέσο μίσθωμα 700€. Κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το 73% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές και όφειλαν να καταβάλλουν έστω και μέρος του ενοικίου χωρίς να ασκούν το επάγγελμα τους.

Επειδή όμως οι παρενέργειες της πανδημίας στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ολόκληρο το 2020, η κρατική συνδρομή του 40 % θα πρέπει να επεκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους όπως ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ενοικίων:

• Στην Τσεχία, η κυβέρνηση ενέκρινε την επιδότηση εμπορικής μίσθωσης αν ο ιδιοκτήτης συμφωνήσει για μείωση του μισθώματος κατά 30%. Από το υπόλοιπο 70%, το 20% το πληρώνει η επιχείρηση και το εναπομένον 50% το κράτος.
• Στη Δανία, από τις 9 Μαρτίου έως και στις 9 Ιουνίου, το κράτος επιδοτεί τις εμπορικές μισθώσεις αναλόγως της μείωσης του κύκλου εργασιών. Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή η κάλυψη μπορεί να φθάσει το 100%.
• Στην Ολλανδία, αναλόγως της πτώσης στον κύκλο εργασιών υπάρχει η δυνατότητα αναβολής/ακύρωσης του ενοικίου, αν επαληθευτεί ζημία λόγω του COVID-19.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα, σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει λάβει για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων η ανάγκη κάλυψης από πλευράς πολιτείας του 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης, μέχρι το τέλος του έτους.

Η οριστική διευθέτηση του προβλήματος θα λάβει χώρα μόνο εάν ο χαρακτήρας του μέτρου αποκτήσει οριζόντιο χαρακτήρα για ολόκληρο τον κλάδο του Εμπορίου (ΚΑΔ 45, 46 & 47) έως το υπόλοιπο του έτους.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου θα αναχαιτίσει, έστω και εν μέρει, τις αρνητικές διαστάσεις της πανδημίας, ενώ θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες στους πληττόμενους εμπόρους να ανακάμψουν και να μπορέσουν να προσελκύσουν ξανά το καταναλωτικό κοινό στα καταστήματά τους.

Έχοντας τη πεποίθηση πως και εσείς συμφωνείτε και συντάσσεστε με το δίκαιο αίτημα μας, σας καλούμε να ασκήσετε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ώστε να υλοποιηθεί.
Για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας είναι ζωτικής σημασίας καθώς κρίνεται η βιωσιμότητά τους και κινδυνεύουν να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας.

Με τιμή,
Οι πρόεδροι όλων των Εμπορικών και Επαγγελματικών Συλλόγων της Θεσσαλίας:

*Χαύδας Αθανάσιος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς,
Μπούντης Παναγιώτης Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού
Οντόπουλος Αποστολος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου
Γκουγκουμάτης Αχιλλέας Πρόεδρος Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Γόμφων,
Σαμόλαδου Χριστίνα Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας,
Κράϊας Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Εμπόρων Επαγγελματιών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Τρικάλων,
Αθανασούλας Απόστολος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας,
Κορκώτσιος Περικλής Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας
Παπαδόπουλος Χαράλαμπος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας,
Σερίφης Ηλίας Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου
Παπαγιαννάκης Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών-Ξενοδόχων Ορεινού Όγκου Ν. Τρικάλων ΄΄Ξένιος Ζεύς’’,
Τέλλιος Βάϊος Πρόεδρος Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Οιχαλίας,
Κρομμύδας Γιώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ορεινού Οδικού Άξονα Τρικάλων-Άρτας,
Διδάγγελος Ιάσων Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά
Γκαντής Αθανάσιος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σοφάδων
Βοϊτσίδης Κων/νος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύλης,
Γκέφος Ευθύμιος Πρόεδρος Ένωσης Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνών Συκουρίου
Μπλουγούρας Χρήστος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων,
Πετμεζάς Κων/νος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου,
Πιτσάβας Γεώργιος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ