ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ

Προστατεύει, τελικά, η προσωπίδα από τον ιό; Τι απαντά στο OPEN TV η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού
Μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ για όλους, και τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν:

Οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους εκτός από το κολύμπι για να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει με τη Φαίη Μαυραγάνη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε: «Θα ήθελα τη χρήση μάσκας παντού εκτός από το κολύμπι στην παραλία».
Η ίδια, μάλιστα, επιμένει ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. «Δεν μιλάμε, πλέον, για ατομική ευθύνη. Μιλάμε για συλλογική ευθύνη. Είμαστε υπεύθυνοι για όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες και γενικότερα όλους».

Η κυρία Λινού είναι κατηγορηματική ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Στο ερώτημα, μάλιστα, γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, η κυρία Λινού δίνει τη δική της απάντηση: «Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη. Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικά στα σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη γιατί εκεί οι χώροι κλιματίζονται. Εχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον αέρα. Στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να μπαίνει φυσικός αέρας. Αυτό ισχύει και με όλους τους κλειστούς χώρους και γι’ αυτό ζητούμε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στην προσωπίδα που φορούν αρκετοί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή δεν προστατεύει. «Η μάσκα δεν πρέπει να φοριέται από παιδιά κάτω των 2 ετών. Δεν πρέπει να φοριέται από ανθρώπους με ψυχική ή νοητική αναπηρία». «Να κερδίσουμε όλες τις μάχες και να προσπαθήσουμε να μείνουμε το καλοκαίρι με λίγους ανθρώπους», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ