ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τυρνάβου, που υποστηρίζει ότι όλο το χρόνο συλλέγονται σχεδόν όσα παράγονται σε μια μέρα
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, κ. Γραφάκου, έγινε, μεταξύ άλλων, αναφορά και στη συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ως ένα ξεχωριστό ρεύμα συλλογής υλικών που δεν καταλήγουν στο ΧΥΤΑ για θάψιμο.
Μέσω ενός προγράμματος του ΕΣΥΦ και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γίνεται συλλογή εδώ και χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι πως στην ουσία όλα αυτά τα χρόνια γίνεται απλά μια προσπάθεια συλλογής. Οι ποσότητες που συλλέγονται είναι ελάχιστες έως αμελητέες. Τολμώ να πω πως συλλέγονται όλο το χρόνο, όσα παράγονται σε μια μέρα, ιδιαίτερα σε αγροτικούς Δήμους με εντατικές καλλιέργειες όπως στους Δήμους Αγιάς, Τυρνάβου, Ελασσόνας κ.λ.π., με αποτέλεσμα τα κενά συσκευασιών φυτοφαρμάκων, να καταλήγουν στα χαντάκια ή να καίγονται στα χωράφια.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το διαχειριστικό πλάνο που διαθέτει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες. Δεν μπορεί να πείσει τους αγρότες, ούτε δίνει κίνητρα για να στηριχθεί. Επιβάλλεται να αναμορφωθεί στη βάση των πραγματικών αναγκών και να εντάξει ουσιαστικά όλους αυτούς που εμπλέκονται στη διακίνηση των φυτοφαρμάκων. Χρειάζονται τολμηρά και αποφασιστικά βήματα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και για αυτό το ρεύμα συλλογής αλλά κυρίως και για τα υπόλοιπα. Γιατί αν είναι να αναπτυχθούν τα ρεύματα συλλογής υλικών και η Διαλογή Στην Πηγή όπως αυτό το πρόγραμμα, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει.
Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ενεστώτα χρόνο, γιατί η καθυστέρηση στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών είναι μεγάλη.
Και επιτέλους, ας ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε απο αυτή τη διαχείριση. Δεν είναι λογικό και φυσικά σε καμιά περίπτωση παραγωγικό, οι στόχοι συνεχώς να αλλάζουν και να επανακαθορίζονται. Έτσι δεν πρόλαβε να αναπτυχθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων για τη Θεσσαλία που εγκρίθηκε το 2016 και τώρα πάλι θα αλλάξει.
Και συζητάμε τώρα, το 2020, για στόχους που θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όταν αυτοί έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέχρι το 2020, σύμφωνα με προηγούμενα σχέδια.