ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Μετά από μια μαραθώνια τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 ενέκριναν την τελευταία συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία όμως προέβλεπε τελικά μόλις 390 δισ. για επιχορηγήσεις αντί των αρχικών 500.

Συμβιβασμός κατώτερος των περιστάσεων στις Βρυξέλλες όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έπειτα από σκληρές πιέσεις από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση για -πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Τι υποστήριξε ο Μισέλ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σαρλ Μισέλ υποστήριξε πως συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Και υποστήριξε πως η συμφωνία δείχνει ότι οι χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον και «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση».

Τι άλλο προβλέπει η συμφωνία

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη συρρίκνωση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης σε διαρθρωτικά ταμεία του προϋπολογισμού

Οσον αφορά τη σύνδεση της διάθεσης της βοήθειας με το κράτος δικαίου, που «έκαιγε» Ουγγαρία και Πολωνία, θα προταθούν κατάλληλα και αναλογικά μέτρα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Περιλαμβάνονται επίσης δώρα για τους φειδωλούς και τους άλλους εταίρους. Την Ολλανδία, που πίεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Μισέλ την επιβραβεύει με αύξηση του ποσοστού που διακρατούν από τα έσοδα των τελωνείων τα κράτη-μέλη 25%.

Επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Τσεχία, 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατομμύρια ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο. Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Κατώτερος των περιστάσεων ο Μακρόν, παθητική η Μέρκελ

Όσο για τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα, φάνηκε η αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ να τιθασεύσει τον πλούσιο Βορρά, ενώ κατώτερος των περιστάσεων ήταν και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη»

Αφωνία από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγραφε νωρίτερα στο Twitter ότι πρέπει «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», γιατί «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί».

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ