ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι όροι του δανείου ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για την προμήθεια εξοπλισμού της διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων συζητήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, με τη δημοτική αρχή να έχει καταθέσει πρόταση για τη μορφή χρηματο­δότησης για ποσό κεφαλαίου ύψους 3.968.620,00 ευρώ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 2,5 ωρών όπου δεν εγκρίθηκε η πρόταση, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50%.

Όπως ανακοινώθηκε υπάρχουν συνολικά τρεις προσφορές, με τον δήμο να καταλήγει στην πιο συμφέρουσα πρόταση, ενώ ερωτήσεις που αφορούσαν στη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο μεγάλες τράπεζες που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβασαν προς στιγμή τους τόνους, καθώς τέθηκε ζήτημα απαξίωσης του δήμου Λαρισαίων.

«Η ανταπόκριση των τραπεζών στο αίτημά μας καταδεικνύει την οικονομική ευρωστία του δήμου», ανέφερε ο δήμαρχος, καλώντας τις παρατάξεις να προσεγγίσουν την υπόθεση «με σοβαρότητα, μακριά από κομματικά χαρακτηριστικά».

Λεπτομέρειες για τη σύναψη και τους όρους του δανείου έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Αδαμόπουλος, σημειώνοντας πως «πίσω από όλα αυτά υπάρχουν πάντα οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που επιζητούν μια καλύτερη καθαριότητα».

«Τι ανάγκη έχει ένας εύρωστος δήμος να πάρει δάνειο, υπάρχει τελικά οικονομική αδυναμία του δήμου;», αναρωτήθηκε για μια ακόμη φορά η Ρ. Καραλαριώτου, επιμένοντας σε ανανέωση του στόλου μέσω ανταποδοτικών τελών και σημειώνοντας πως η παράταξη θα καταψηφίσει την πρόταση για το δάνειο όπως και αυτή για το λίζινγκ.

«Η δημοτική αρχή μας είπε από πού θα πάρει, δεν μας είπε από πού θα κόψει για την αποπληρωμή του δανείου», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης, καταψηφίζοντας την πρόταση, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αξιών» Π. Γούλας αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας Καθαριότητας σημείωσε πως «δεν δαιμονοποιεί το δάνειο, ωστόσο όπως διαφαίνεται τα οικονομικά του δήμου πάσχουν», με την παράταξη να ζητά τη χρονική μετάθεση λήψης του δανείου για το Φθινόπωρο και να ψηφίζει «παρών».

Από την πλευρά του ο Ν. Γαμβρούλας μίλησε για «προχειρότητα» της δημοτικής αρχής, ωστόσο σημείωσε πως με γνώμονα το καλό της πόλης και την ασφάλεια των εργαζομένων η παράταξη υπερψηφίζει την πρόταση, ζητώντας όμως μείωση της αποπληρωμής του δανείου κάτω από 10ετία.

Τέλος από την πλευρά του ο Κ. Βαϊούλης τόνισε πως «ως ζήτημα αρχής» η παράταξη θα καταψηφίσει τη σύναψη δανείου.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Το πολιτικό στοιχείο που προκύπτει από τη συνεδρίαση είναι το θα δυσκολέψουμε τη δημοτική αρχή και αυτό θα το επικοινωνήσω στην κοινωνία. Η υπηρεσία θα μείνει δημοτική και οι επενδύσεις θα γίνουν με πιο αργούς ρυθμούς», δευτερολόγησε ο δήμαρχος Λαρισαίων διαπιστώνοντας την εξέλιξη, ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε καταγράφηκαν 23 «ναι», 17 «όχι» και 2 «παρών, με αποτέλεσμα η πρόταση να μην εγκριθεί καθώς χρειαζόταν το 50%.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ