ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Το κείμενο της παράταξης που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Χατζηκράχτης, Διαμάντω Μπάσμπα, Στέλιος Τσικριτσής, και Νίκος Μπαντόγιας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν δεν ενεργοποιείται τυχαία στις 24 Ιούλη, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία και αμφισβητεί. Εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικότερων αμφισβητήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο, Έβρο, Κυπριακή ΑΟΖ, προσθήκης του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού Συμφώνου, καθώς και των επεμβάσεών της σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ. Η απόφαση αυτή μεταξύ άλλων τροφοδοτεί εθνικισμούς ανάμεσα στους λαούς και ενισχύει τα φασιστικά στοιχεία στις δυο χώρες, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή γίνεται πεδίο ανταγωνισμών.

Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «στρατηγικού εταίρου» εκ μέρους της ΕΕ, τη στιγμή που καθημερινά διεξάγει δεκάδες παραβιάσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αναδεικνύει το παζάρι μεγάλων συμφερόντων που διεξάγεται στην περιοχή.

Οι δήθεν «κυρώσεις» και «καταδικαστικές αποφάσεις» των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ «χαϊδεύουν» την Τουρκία επιδιώκοντας να την προσεταιριστούν, ώστε να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας. Η Ευρω Νατοϊκή πολιτική περί διαλόγου και διαπραγματεύσεων δίνει ώθηση στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία της εξωτερικής τους πολιτικής, την στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, παραδίνοντας όλη τη χώρα για εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων με το πρόσχημα και της προστασίας από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα το εισπράξαμε πρόσφατα από τους Ευρω Νατοϊκούς συμμάχους με τις δηλώσεις τους περί «αμφισβητούμενων υδάτων» σε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου ψήφισμα που έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου καταδικάζει:

  • Την προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί.
  • Την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, που γίνεται με τις πλάτες της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926, με τα οποία καθορίζονται τα σύνορα. Εξαγγέλλει και ετοιμάζει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και διεξάγει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Τις θρασύτατες προκλητικές δηλώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ που χαρακτηρίζουν «αμφισβητούμενα ύδατα» και «διαφιλονικούμενα ύδατα » αντίστοιχα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ