ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Κρίκης, Ιωάννης  Παναγιώτου και Γιώργος Παπαδούλης

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή Καλογιάννη προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους του δήμου και το λαό της πόλης, σηκώνοντας κουρνιαχτό για ένα δάνειο που δήθεν θα έσωζε την πόλη. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κουνάει το δάχτυλο σε όσους δεν το ψήφισαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας.

Στη συζήτηση που έγινε δυο φορές σε διάστημα 40 ημερών η δημοτική αρχή που στηρίζουν  ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. θέλησε να παρακάμψουμε από την κουβέντα το γεγονός ότι για έξι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου δεν έκανε κανένα σοβαρό προγραμματισμό για την ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας.

Γιατί αποδείχθηκε πολύ ικανή, υλοποιώντας πλήρως την στρατηγική της αντίληψη που είναι συνδεδεμένη με τις επιδιώξεις του τουριστικού κεφαλαίου της πόλης και όχι μόνο, και έδωσε πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου για δράσεις και έργα, όπως πχ.  2εκ ευρώ στο «Πάρκο των Ευχών», 2εκ ευρώ στην ανακατασκευή της Μ. Αλεξάνδρου, 4εκ ευρώ  για το ΟΥΗΛ (προσκήνιο πολιτισμού), 10εκ ευρώ για αναπλάσεις στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ κτλ. Ενώ «μπόρεσε» να βρει και 7εκ από το πράσινο ταμείο για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων, δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο, στα πλαίσια του να γίνει επισκέψιμο και λειτουργικό. Αλλά «ανίκανη» στο να καταφέρει να προσθέσει στο αμαξοστάσιο του δήμου έστω και ένα καινούργιο απορριμματοφόρο.

Η δημοτική αρχή Καλογιάννη από την φορολεηλασία  των λαϊκών εισοδημάτων κάθε χρόνο εισπράττει στην καθαριότητα 2εκ ευρώ «ματωμένο» πλεόνασμα. Επομένως το αντεπιχείρημα του δημάρχου ότι επένδυσε 5εκ στην καθαριότητα από τα ανταποδοτικά τέλη όλα αυτά τα χρόνια για αγορά υπόγειων κάδων, όχι μόνο δεν φωτίζει την αλήθεια, αλλά συσκοτίζει και την ουσία του προβλήματος. Γιατί αυτή η επένδυση  όχι μόνο δεν κάλυψε όλες τις ανάγκες, όχι μόνο ήταν συνδεδεμένη με την τουριστική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και μόνο, επιπλέον, επειδή και αυτή η δημοτική αρχή εξυπηρετεί και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, η αγορά αυτή δεν ήταν συμβατή με τα ήδη υπάρχοντα μέσα αποκομιδής που διέθετε η υπηρεσία της καθαριότητας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται  σημαντικά οι εργαζόμενοι, και να αναγκαστεί στην πορεία η υπηρεσία να επινοικιάσει από εργολάβο γερανοφόρα οχήματα. Δηλαδή δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ αυτό που ήρθε να λύσει.

Όσο για τους όρους του δανεισμού, εκεί και αν η δημοτική αρχή Λαρισαίων «έπαιξε τα ρέστα της» στον αποπροσανατολισμό του Λαρισαϊκού λαού. Τι δεν  είπε στο Λαρισαϊκό λαό και στους εργαζόμενους του δήμου όμως ο κ. Καλογιάννης ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε βέβαια στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε. Ότι η συμφωνία προέβλεπε την υποθήκευση των ανταποδοτικών τελών της καθαριότητας για δέκα (10) χρόνια στην τράπεζα. Δηλαδή την υποθήκευση για 10 χρόνια της μισθοδοσίας των υπαλλήλων (όσον πληρώνονται από τα ανταποδοτικά)  της υπηρεσίας καθαριότητας και την δέσμευση του δήμου να αποπληρώνει ετήσια πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε κεφάλαιο και τόκους. Επίσης δεν είπε ότι και το leasing που τελικά επιλέγει ως λύση για την υπηρεσία, προβλέπει να ενοικιάσει για 5χρόνια ο δήμος 8 απορριμματοφόρα  οχήματα, επιβαρύνοντας με 118.000 ευρώ παραπάνω το δήμο, απ’ ότι  αν προχωρούσε στην απ’ ευθείας αγορά τους. Μια συμφωνία που να θυμίσουμε εδώ ότι η παρούσα δημοτική αρχή την έφερε στην προηγούμενη θητεία της και ένα μήνα πριν τις εκλογές, με μοναδικό στόχο να παίξει πολιτικά παιγνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων του δήμου, και την ψήφισαν όλοι, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Και επειδή πολύς ντόρος γίνεται για το καλό της πόλης και ποιος το θέλει, θα θέλαμε να θυμίσουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια και εκεί που διοικούμε τους δήμους, αλλά και στην πόλη μας, και μάλιστα σε σημαντικά ζητήματα όπου είχαμε το σθένος να πάμε «κόντρα στο ρεύμα» και φυσικά να δικαιωθεί αυτή μας η στάση στη πορεία.

Σε ψευτοδιλήμματα λοιπόν της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, δανεισμός ή ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, γιατί κάπως έτσι το έβαζε ο δήμαρχος, απαντάμε ότι δεν ήταν το ΚΚΕ εκείνο που έφερνε νόμους στο κοινοβούλιο που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αλλά το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν.

Αντίθετα εκεί που διοικεί το ΚΚΕ, πχ. στην Πάτρα, ο κομμουνιστής δήμαρχος κατάφερε στην προηγούμενη θητεία του, τα 6 χρόνια που η δημοτική αρχή Καλογιάννη είχε θέσει άλλες προτεραιότητες, να εξασφαλίσει δίχως δανεισμό και με απανωτές μειώσεις δημοτικών τελών για τα λαϊκά στρώματα, η τελευταία μάλιστα πριν 2 μήνες, σαράντα (40) οχήματα για την υπηρεσία καθαριότητας και άλλες τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους του δήμου και το λαό της πόλης είναι να έρθουν σε σύγκρουση μ’ αυτή την πολιτική που τους αντιμετωπίζει ως κόστος και αναλώσιμους. Να έρθουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τη δημοτική αρχή, που ως «βαστάζος» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση, τις υλοποίει κατά γράμμα, λειτουργώντας τον δήμο ως Ανώνυμη Εταιρεία, ενώ κρατώντας το ρόλο του μάνατζερ ο δήμαρχος, στέλνει το λογαριασμό στους δημότες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Επομένως στο ερώτημα ποιος θέλει να βάλει εμπόδια σ’ αυτή τη δημοτική αρχή που υλοποιεί κατά γράμμα τις επιταγές των επιχειρηματιών και των μεγαλοεργολάβων, τους  απαντάμε,  ναι εμείς, οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι θα κάνουμε ότι μπορούμε, μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, για να μην περάσει αυτή η πολιτική.

Όσο για το ποιος παλεύει για το καλό της πόλης, αυτό το αφήνουμε στην κρίση του λαού και των εργαζόμενων του δήμου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ