ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΗΜΕΡΑ – ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

26 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Προβληματισμό προκαλεί η συνεχής αύξηση νέων κρουσμάτων που πλέον καταγράφεται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, μετά την έξοδο από την καραντίνα. Την ίδια ώρα συνεχίζει να εξαπλώνεται η επιδημία στις ΗΠΑ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει σήμερα, Παρασκευή, νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 284.196 επιβεβαιωμένα νέα περιστατικά αλλά και 9.753 θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων ήταν 259.848 κρούσματα στις 18 Ιουλίου, ενώ οι περισσότερες απώλειες σε μια ημέρα ήταν οι  9.797 θάνατοι που σημειώθηκαν στις 30 Απριλίου.

«Καμπανάκι» για Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε «ανήσυχος» σήμερα για την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας, όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη.

Το Βέλγιο κατέρριψε σήμερα ένα θλιβερό ρεκόρ, καθώς ένα κορίτσι τριών ετών πέθανε από τον νέο κορονοϊό και έγινε έτσι το νεότερο θύμα στη χώρα αυτή, όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 64.847.

Στην Αγγλία, τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Το ίδιο ισχύει επίσης στα σούπερ-μάρκετ της Βιέννης, αλλά επίσης και στα ταχυδρομεία, τις τράπεζες και τα ιατρικά κέντρα της αυστριακής πρωτεύουσας.

Το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή». Αν χρειαστεί, να επιβάλουν και πάλι μέτρα. «Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε ορισμένες χώρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης ασφαλώς και είναι λόγος ανησυχίας», είπε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

26 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Άλλα 26 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Εξ αυτών τα 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και άλλα είναι επίσης εισαγόμενα. Λιγότερα σήμερα τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Αττική, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.135, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.

Απ΄αυτά 1.155 (27,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.086 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο μεταξύ 8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού καταγράφονται τα νέα κρούσματα

  • έξι (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας

Άλλη μια μέρα με πάνω από 1.000 κρούσματα στη Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε 1.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνεται εκ νέου, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η σημερινή είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που οι νέες μολύνσεις σε 24 ώρες υπερβαίνουν τις 1.000.

Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν πειθαρχία περιορίζοντας την μη αναγκαία έκθεσή τους, και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Επίσης, η Γαλλία προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Αύξηση κρουσμάτων και στην Ισπανία

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα συνολικά 272.421 κρούσματα της Covid-19 με 2.555 νέες μολύνσεις να καταγράφονται από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει άτομα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, αλλά των οποίων τα τεστ αντισωμάτων πραγματοποιήθηκαν τώρα.

Τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν 922 νέες λοιμώξεις, ανέφερε το υπουργείο, σε σύγκριση με 971 την προηγούμενη ημέρα.

Η χώρα, αγωνίζεται να περιορίσει μια έκρηξη των νέων εστιών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν από τότε που ήρθη η αυστηρή καραντίνα πριν από έναν μήνα.

Οι αρχές πολλών περιφερειών της Ισπανίας επέβαλαν από χθες νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της πανδημίας.
Μέσα σε διάστημα 14 ημερών, μέχρι χθες Πέμπτη, καταγράφηκαν στην Καταλονία σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα, τα μισά δηλαδή από τα 16.410 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους κατοίκους της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η κατάσταση στη Σερβία

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 409 νέα κρούσματα και δέκα ασθενείς έχασαν την μάχη με τον ιό. Στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας νοσηλεύονται 4.575 ασθενείς εκ των οποίων οι 167 είναι διασωληνωμένοι. Στην Σερβία μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 601.984 δείγματα.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 2.000 γιατροί υπέγραψαν κοινή επιστολή με την οποία ζητούν να αντικατασταθούν τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας «από ειδικούς που έχουν την επαγγελματική κατάρτιση και το ήθος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία».

Στην επιστολή ζητείται επίσης να σταματήσει η πολιτικοποίηση της επιδημιολογικής κρίσης και να πάψουν να εκφοβίζονται και να διώκονται οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί της Σερβίας προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ζητούν από τις αρχές να αντιδράσουν άμεσα ενώ καλούν τους πολίτες να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα προστασίας.

Την επιστολή των Σέρβων γιατρών υποστήριξαν και πολλές ενώσεις εκπαιδευτικών, συγγραφέων, καλλιτεχνών, δικηγόρων κ.α.

Η Ρώμη επιβάλλει καραντίνα σε ταξιδιώτες από Ρουμανία και Βουλγαρία

O Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε εντολή για να τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της COVID-19 από το εξωτερικό.

«Ο ιός δεν έχει ηττηθεί, συνεχίζει να κυκλοφορεί. Για τον λόγο αυτό, πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί», έγραψε ο Σπεράντσα στο Facebook.

Η Ιταλία, μια από τις χειρότερα πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες από τον νέο κορονοϊό, έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ανθρώπους που προέρχονται από 16 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία που μαστίζεται από την COVID-19.

Την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας ανακοίνωσαν 252 νέα κρούσματα και 5 θανάτους, έναν από τους μικρότερους απολογισμούς απ’ την αρχή της πανδημίας.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ