Με φειδώ φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας ζητά ο Μ. Χαρακόπουλος
«Όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τελικές προτάσεις της ‘επιτροπής Πισσαρίδη’ για τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «κάθε κρίση πρέπει να μας κάνει σοφότερους» και με αφορμή τη ρύθμιση για τις χρήσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σημείωσε ότι «θα ήθελα και από αυτό το βήμα να καταθέσω τις ενστάσεις μου για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας». Όπως είπε «η πανδημία ανέδειξε τον κίνδυνο τροφικής επάρκειας. Η χώρα μας είναι από τις πλέον διατροφικά εξαρτώμενες από εισαγωγές. Δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάζει γη υψηλής παραγωγικότητας για ΑΠΕ. Ας γίνουν σε άγονα χωράφια. Και επιτέλους, ως χώρα έχουμε λησμονήσει ότι η πιο πράσινη ενέργεια είναι η υδροηλεκτρική; Ελπίζω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, τη σύγκληση της οποίας έχω ζητήσει για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, να μιλήσουμε και για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα νερά του Αχελώου, που έχει βαλτώσει λόγω των γνωστών ιδεοληψιών».
Για το ίδιο θέμα δευτερολογώντας επισήμανε ότι «πολλοί αντιμετωπίζουν τη Θεσσαλία πια ως ένα νέο “Ελντοράντο” για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επιχειρούν να κάνουν ενοικιοστάσια χωραφιών με 25ετή συμβόλαια, δίνοντας υπερβολικά μεγάλα ενοίκια». Πέραν του κινδύνου της εκτόξευσης των ενοικίων γης για τους πραγματικούς αγρότες, από ετεροεπαγγελματίες που νοικιάζουν τα χωράφια τους, λόγω του ενδιαφέροντος εταιρειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ο Λαρισαίος βουλευτής μίλησε για τον “εθνικισμό των τροφίμων” που ζήσαμε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με τις απαγορεύσεις εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες, ακόμα και μέλη της ΕΕ».
Χρειάζεται βελτίωση για εργάτες γης
Ζήτησε να υπάρξει νομοθετική βελτίωση στη «ρύθμιση για τους εποχικούς εργάτες γης», που «αναδεικνύει επίσης τις στρεβλώσεις του παραγωγικού μας μοντέλου. Είναι θετική η επέκταση κατά ένα εξάμηνο της περιόδου που μπορούν να εργαστούν οι αλλοδαποί εργάτες, καθώς έχουμε αυξημένες ανάγκες λόγω συγκομιδής των προϊόντων μέχρι το φθινόπωρο. Θα χρειαστεί, όμως, μια νομοτεχνική βελτίωση, ώστε όσοι είχαν μετακληθεί με βάση την ΠΝΠ και επέστρεψαν στην πατρίδα τους να μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μέχρι τέλος του χρόνου».
Κραυγαλέα αδικία στη δάσωση
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, πριν κατέβει από το βήμα, έθεσε μετ’ επιτάσεως «για μια ακόμη φορά την κραυγαλέα αδικία που υφίστανται δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γαιών σε όλη τη χώρα που καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν γιατί το κράτος δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα.
Και δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα, διότι, ενώ αναγνώρισε ότι δεν είναι εφικτό να καλλιεργούνται 250 δέντρα το στρέμμα και τα μείωσε στα 70, ζητά να επιστρέψουν τις ενισχύσεις όσοι ελέγχθηκαν με βάση την αρχική ΚΥΑ και όχι τη διόρθωση που το ίδιο έκανε αναγνωρίζοντας το σφάλμα.
Είναι η τρίτη φορά που σας το θέτω από αυτό το βήμα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το ξανακάνω, και σύντομα να δοθεί η δέουσα λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει οικογενειάρχες και νοικοκυραίους που βρέθηκαν ξαφνικά εκτεθειμένοι αδυνατώντας να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ».