ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ

Κατατέθηκε ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης από τους δημοτικούς συμβούλους Στ. Χατζηκράχτη, Δ. Μπάσμπα, Στ. Τσικριτσή και Ν. Μπαντόγια

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του, στο νόμο για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση και στρέφεται κατά των διαδηλώσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Ο νόμος δεν βάζει μόνο στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού να διεκδικεί, αλλά έρχεται να ποινικοποιήσει  κάθε αγωνιστική φωνή, ιδεολογική αντίληψη και δράση που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα

Σε άρθρα του νόμου αναφέρεται ότι:

  • «Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης».
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης «συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης».
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί, «η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης…». Επιπλέον, «επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (και αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
  • «Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…» Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται και ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες.
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης.
  • «Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων» κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Δημιουργείται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» που στόχο έχει να ποινικοποιεί κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη που αποτελεί και επίσημη πολιτική της ΕΕ. Αυτό είναι το άρθρο 19 που αποτελεί το κύριο ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο του νόμου.

Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που έγινε νόμος του κράτους, θα ήταν μετέωρο, αν δεν είχαν προηγηθεί άλλα βήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια της «συνέχειας του κράτους» στηρίχθηκε σε αυτά η ΝΔ και τα βελτίωσε προς το χειρότερο.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση:

  • Με νόμο κήρυττε παράνομες τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και τη μετατροπή της παρεμπόδισής τους σε ιδιώνυμο αδίκημα.
  • Με νόμο περιόριζε το απεργιακό δικαίωμα, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα πρωτοβάθμια σωματεία να οργανώνουν μια απεργία, θέλοντας να προφυλάξει «δήθεν» το κίνημα από τις «μειοψηφίες που ταλαιπωρούν».
  • Δεν ακύρωσε τους χουντικούς νόμους και τα βασιλικά διατάγματα, που οι διατάξεις τους ταυτίζονται με τις κατευθύνσεις της «δημοκρατικής» ΕΕ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και δεν κατάργησε τον τρομονόμο.
  • Απαγόρευε συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας «για λόγους δημόσιου συμφέροντος», εννοώντας τις επισκέψεις και τα διαβούλια με αξιωματούχους της ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
  • Κατέβασε μετά από χρόνια τα αστυνομικά οχήματα εκτόξευσης νερού (οι γνωστές «αύρες») καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας ώστε να περιορίσει τις διαδηλώσεις και χτυπούσε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και «περιποιήθηκε» με χημικά και δακρυγόνα τους συνταξιούχους που διαδήλωναν για τις συντάξεις πείνας.

Αυτά τα ολίγα για την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  που παριστάνει τώρα  την «αθώα περιστερά».

Τελευταία πριν μερικούς μήνες δεν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο την έκθεση με την οποία για πρώτη φορά αναφερόταν επίσημα ως απειλή για την ΕΕ «οι λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» αλλά ψήφισε λευκό προφανώς βρίσκοντας θετικά σημεία στα κείμενά της. Την υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ.

Ο λαός με τους αγώνες του θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το δικαίωμα, οι εργαζόμενοι και οι νέοι να εκδηλώνουν ελεύθερα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα θα μείνει στα χαρτιά.

Οι μαζικές διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιώνυμα και τις απαγορεύσεις είναι αυτά που προώθησαν προς τα εμπρός τη δημοκρατία, την πρόοδο, την ελευθερία, είναι που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, της θυσίας, της αξιοπρέπειας.

Το δρόμο αυτό δείχνει η Λαϊκή Συσπείρωση και θα είναι μπροστά, όπως πάντα.

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα που έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου εκφράζει την αντίθεσή του στο νόμο για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και στρέφεται κατά των εργατικών – λαϊκών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων και κάθε προοδευτικής –ριζοσπαστικής θεωρίας και πράξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ