ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπλώνεται σιγά-σιγά η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως καταγράφουν τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή (Κυριακή) ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται συνολικά 27 μολύνσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς βεβαίως να εξαιρούνται τα εισαγόμενα κρούσματα και τα «ορφανά» στα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν:

4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας

2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης

1 κρούσμα  στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας

Σημειώνεται πως καθημερινά καταγράφεται υψηλός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων (είτε όσα εντοπίζονται κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας είτε όσα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), αποδεικνύοντας πως το άνοιγμα του τουρισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά της πανδημίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό σίγουρα είναι υποτιμημένος, καθώς οι δειγματοληπτικοί (κι όχι καθολικοί) έλεγχοι από την πολιτεία δεν επιτρέπουν να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων που υπάρχουν.

Παράλληλα, παραμένει ο προβληματισμός για την καθημερινή καταγραφή «ορφανών» (δηλαδή που δεν συνδέονται με άλλο κρούσμα) μολύνσεων στα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη). Σημειώνεται πως –σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ– το 28% των συνολικών κρουσμάτων θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ το 50,1% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στα παραπάνω προστίθεται πλέον η ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, όπως φαίνεται από τη διασπορά των κρουσμάτων στη χώρα, ακόμα και σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν μολύνσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αρχές καλούν συνεχώς τους πολίτες να μη χαλαρώσουν την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, ενώ οι ειδικοί ζητούν από την Πολιτεία να εφαρμόζει τα σχετικά πρωτόκολλα με θρησκευτική ευλάβεια και χωρίς εξαιρέσεις.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com