ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ανακοίνωση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου που υπογράφει ο πρόεδρος Χρ. Τσιτσιρίγγος

Από παρατηρήσεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων διαπιστώθηκε η αύξηση των συλλήψεων ακμαίων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 3ης πτήσης του εντόμου. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί συνήθως την έναρξη των ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές διαπιστώνονται περίπου 4-5 ημέρες αργότερα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων. Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της δεύτερης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στην θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών , πριν την είσοδο στις ράγες. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο fenoxycarb, το οποίο έχει δράση σε ωά νεαρής ηλικίας, συστήνεται η εφαρμογή του μέσα σε 2-3 ημέρες από την δημοσιοποίηση του παρόντος δελτίου. Η εφαρμογή των υπολοίπων εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τα οποία έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο ιδιότητα, συστήνεται 3-4 ημέρες αργότερα.

Από τα προνυμφοκτόνα προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλλου bacillus thuringiensis διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα , ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα. Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.

ΣΥΣΤΑΣΗ:

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή:

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.Tα δελτία βρίσκονται στο site του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr και στο site του Α.Ο.Σ ΤΥΡΝΑΒΟΥ www.tirnavoswinery.gr.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ