ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Καινοτόμες διαδικασίες που ενισχύουν το δημοκρατικό διάλογο

Ένας νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21/7 με τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβούλων του Δημοτικού μας συμβουλίου (πλην των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Ο νέος κανονισμός προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και συνολικά του Προεδρείου και αποτελεί το αποτέλεσμα των εργασιών διαπαραταξιακής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του προεδρείου, Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντώνης Πράπας και Άκης Νασιώκας και οι σύμβουλοι Δημήτρης Τάχος, Αθανάσιος Μαμάκος, Αχιλλέας Λώλος και Κωνσταντίνος Βαϊούλης.

Στις εργασίες της διαπαραταξιακής επιτροπής συνέδραμαν η προϊσταμένη του τμήματος Υποστήριξης πολιτικών οργάνων Αναστασία Μπρούμα, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γιώργος Ζαρζώνης και ο Γ.Γ. του Δήμου Γιώργος Οικονομίδης.

Βασικοί στόχοι του νέου κανονισμού είναι η προσαρμογή των προβλέψεών του στο νέο νομικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η βελτίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την επικέντρωση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβούλου μέσα από πραγματικά καινοτόμες διαδικασίες που ενισχύουν τον ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο.

Οι πιο σημαντικές, νέες ρυθμίσεις είναι

– η αύξηση του χρόνου παρέμβασης των απλών δημοτικών συμβούλων κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, για την ενίσχυση του πλουραλισμού στην κατάθεση των απόψεων
– η θεσμοθέτηση μιας νέας, καινοτόμας διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου (που παραπέμπει στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής), όπου η Δημοτική Αρχή καλείται να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Η διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των τριών (3) ωρών λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, και συγκεκριμένα την πρώτη Τρίτη κάθε μηνός, και δυνατότητα παρέμβασης έχουν όχι μόνο οι επερωτώντες σύμβουλοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων. Στη διάρκεια της διαδικασίας που είναι ανοιχτή και δημόσια, οι απαντήσεις δίνονται από το Δήμαρχο και τους καθ΄ύλην αρμόδιους Αντιδημάρχους.

– η θέσπιση -για πρώτη φορά- ορίου για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν μπορεί να υπερβαίνουν το χρονικό διάστημα των τεσσάρων (4) ωρών για την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου και την προστασία της διαδικασίας.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να συνεχιστεί μεταγενέστερα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία το συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ