ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας  στην επιτροπή της βουλής; με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», ήταν ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο κ. Λαμπρούλης, στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

Η ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) θα αποτελέσει ένα μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην υγεία. Θα αποτελέσει ένα μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην υγεία, στην κατεύθυνση απορρόφησης, προώθησης των δεκάδων νόμων της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που στο σύνολό τους υπηρετούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας και πρόκειται για ένα μέτρο κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος της υγείας του λαού με την Κυβέρνηση να αξιοποιεί και να βαθαίνει παραπέρα το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προετοίμασαν το έδαφος

Στόχος του  νομοσχεδίου είναι  η εναρμόνιση των δημόσιων μονάδων υγείας με τους νόμους της αγοράς, η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους και η απαλλαγή, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερο, του κόστους χρηματοδότησης για το κεφάλαιο και το κράτος, που υπηρετεί. Είναι η φυσική συνέπεια της πολιτικής φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών, αριστερών κυβερνήσεων και πάει λέγοντας, αφού από κοινού υποστηρίζουν τη μείωση των κρατικών δαπανών στην υγεία, την πώληση των εργασιών των δημόσιων νοσοκομείων στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να έχουν έσοδα για να λειτουργήσουν, γιατί πίσω από τις οποίες αντιπαραθέσεις, κάλπικες αντιπαραθέσεις, βρίσκονται η σταθερή υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, οι ίδιοι άξονες δηλαδή που υπηρετούν συνδυαστικά τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου, για τις οποίες όλα τα κόμματα συμφωνούν και ακριβώς την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και στην υγεία προώθησαν σταδιακά με τις πολιτικές τους όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, όπου στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής βρίσκεται η εξασφάλιση της περιβόητης βιωσιμότητας των δημόσιων μονάδων υγείας, με κριτήριο τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση των εργασιών τους, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματική λειτουργία τους.

Μιλάμε για πλήρη επικράτηση της λογικής του κόστους και στη λογική της κοστολόγησης του ό,τι κινείται και ακριβώς αυτή η πολιτική επίτευξης του ενιαίου κόστους συνδέεται με την πολιτική απόσυρση του Κράτους από τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, υπηρετώντας την πλήρη εναρμόνιση τους με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους, ώστε όπως αναφέρεται εξάλλου, όχι στο νομοσχέδιο, αλλά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους οποίους και η χώρα μας έχει αποδεχθεί, ώστε από το 2020 και μετά, σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα.

Αποτελεί και θα αποτελεί το βασικό κριτήριο απόδοσης του υγειονομικού προσωπικού, ακόμα και για τη διατήρηση της δουλειάς των εργαζομένων. Και φυσικά, συνδέεται με τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια. Εξάλλου, εφαρμόζεται αυτό το σύστημα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ασθενείς, δηλαδή, παίρνουν εξιτήριο πριν την ώρα τους, προκειμένου να διατηρηθεί το προβλεπόμενο κόστος.

Τον ίδιο στόχο της παραπέρα εμπορευματοποίησης υπηρετούν και τα λεγόμενα ιατρικά πρωτόκολλα, η επιτάχυνση  των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας. Όλα, λοιπόν, τα ανωτέρω και άλλα αποτελούν κριτήρια, που συνεπάγονται τραγικές επιπτώσεις, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς.

Κλείνοντας τόνισε,πως όπως αναφέρεται εξάλλου στο νομοσχέδιο, η αποδοτικότητα, η ανταποκρισιμότητα των δημοσίων δομών υγείας, που αναφέρονται, δηλαδή, ως δείκτες αξιολόγησης -και  ακούγονται ωραία στα αυτιά του λαού, ανταποκρισιμότητα, αποδοτικότητα- κατά τη γνώμη μας και το λέμε ξεκάθαρα, είναι βαθιά ποτισμένες με την έννοια της εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας και της λειτουργίας του, ως επιχείρησης. Εξάλλου, έτσι λειτουργεί. Το  παράδειγμα της πανδημίας όπου τα συστήματα υγείας οικονομικά εύρωστων χωρών κατέρρευσαν ή μετατράπηκαν σε συστήματα μιας νόσου, τα προηγμένα συστήματα  αποδείχθηκε ότι είχαν πήλινα πόδια. 

Ανέδειξε το βαθιά ταξικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία, την εγγενή αδυναμία της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής γνώσης. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εξειδικεύει και βαθαίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατηγικής της για την Υγεία. Μια στρατηγική που βασίζεται στην εξασφάλιση των λεγόμενων βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων υγείας, μέσω της ραγδαίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων υγείας και της ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ