ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανακοίνωση του σωματείου του ν. Λάρισας

Σε ανακοίνωση με τίτλο «Η ομηρία των καθαριστών καθαριστριών στα σχολεία συνεχίζεται. Να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά» προχώρησε το σωματείο καθαριστών-καθαριστριών νομού Λάρισας, που στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης διαπίστωσε για μια ακόμη φορά σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, επιμένοντας στη διεκδίκηση συμβάσεων αορίστου χρόνου με πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Τελικά το πολυδιαφημισμένο σπάσιμο της ομηρίας  των καθαριστριών ήταν μια σύμβαση για 10 μήνες ορισμένου χρόνου, που δεν είναι και σίγουρο αν θα την πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι. Τέρμα στην ομηρία των καθαριστών –καθαριστριών θα μπει μόνο αν μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη και σταθερή εργασία, όπως έγινε το 2007 για τους καθαριστές  στα σχολεία.

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 9.500 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και των 200 περίπου στον Ν. Λάρισας. Να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά τον Σεπτέμβρη.

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιούλη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας το σωματείο Καθαριστών καθαριστριών Ν. Λάρισας με αφορμή την αιφνιδιαστική τροπολογία για την καθαριότητα των σχολείων, που κατέθεσε η κυβέρνηση στον νόμο  για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η γενική συνέλευση εκτίμησε τα παρακάτω:

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι ενεργοποιήθηκε για την καθαριότητα των σχολείων το σχέδιο Καλλικράτης που σταδιακά από το 2010 μετακυλύει υπηρεσίες όπως παιδεία, υγεία και πρόνοια στους δήμους.

Η διαδικασία πρόσληψης θα οριστεί από τον ίδιο τον υπουργό, γεγονός που δεν διασφαλίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι όλοι οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι θα έχουν εργασία. Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια δέκα μήνες, θα είναι ορισμένου χρόνου και θα έχουν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι οι όροι της  θα καθοριστούν από τον υπουργό.

Ο Νόμος ισχύει μόνο για το επόμενο σχολικό έτος. Γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και δημιουργεί στην ουσία νέα ομηρία στον κλάδο.

Για μία ακόμη φορά απορρίπτεται το ενδεχόμενο μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε  ότι σταδιακά  οι 9.500 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων οδηγούνται στην ανεργία.

Η απουσία αγωνιστικής δράσης  στον Νομό Λάρισας λειτουργεί αρνητικά   και είναι συνέπεια της  διάσπασης του σωματείου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα συνδικαλιστικά παράσιτα .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ