ΣΤΟ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΜΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Επερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου με θέμα: “Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το πολυσύνθετο  θέμα με τα αδέσποτα στο Δήμο μας , σε ποιες σχετικές  ενέργειες έχει προβεί από την ημέρα που ανέλαβε καθώς και το καθεστώς που επικρατεί τώρα στις εγκαταστάσεις των  Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα μετά από την 227/2019 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τύρναβου με την όποια παραχωρήθηκε για χρήση στην εθελοντή κτηνίατρο κ. Stehle Melanie του Albrecht (μέλος του Συλλόγου Προστασίας Ζώων με την επωνυμία Tierinsel-Umut Evi E.V.), για το χρονικό διάστημα από 05/11/2019 έως και την 10/11/2019;” κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή τους οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχτης, Δ. Μπάσμπα, Στ. Τσικριτσής και Ν. Μπαντόγιας τόνισαν:

“Το θέμα των αδέσποτων ζώων  σε κατοικημένες  περιοχές είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την καθημερινότητα όλων  μας. Αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο απαιτεί άμεση & ουσιαστική αντιμετώπιση για την ευζωία & την  προστασία των κατοίκων καθώς  & των ίδιων των ζώων, δεσποζόμενων & αδέσποτων.

Ο μόνος τρόπος για να λυθεί είναι να παρθούν μέτρα σε κρατικό επίπεδο συντονισμένα από την κεντρική εξουσία. Είναι αναγκαία να εξασφαλιστούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος  φορέας υπεύθυνος για την περίθαλψη των  ζωών &  να ενημερωθεί η ισχύουσα νομοθεσία. Χαμένη ευκαιρία αποτέλεσε η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος & συγκεκριμένα η πρόταση  να  προστεθεί στο άρθρο 24 ρύθμιση που να προστατεύει πέρα από το περιβάλλον και τα δικαιώματα των  ζώων, με το άρθρο 24Α. Το οποίο από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες  στην Βουλή  το υπερψήφισε μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο  επιφανειακός τρόπος  που προσεγγίζεται μέχρι τώρα  το πρόβλημα, με ημίμετρα &  την μετάθεση της ευθύνης στους δήμους & τους φιλόζωους/ές , το μόνο που έχει καταφέρει είναι την  διατήρηση  & διαιώνιση του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τύρναβου  διεκδικεί :

  • Πλήρη κρατική μέριμνα στα πλαίσια της οποίας να αποδοθούν στους δήμους όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμός για το πρόβλημα των αδέσποτων (περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικός-εργαστηριακός έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων)
  • Επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτές κ.α.), ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται και να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας.
  • Την άμεση διαμόρφωση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα ώστε να μετατραπούν σε σύγχρονη Δημοτική Κτηνιατρική Κλινική , πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, όπως ορίζεται στις διατάξεις ν.604/1977 και του π.δ. 463/1978, ώστε κάθε ζώο να έχει δωρεάν κάλυψη όλων των κτηνιατρικών του αναγκών.
  • Τοποθέτηση ειδικών δοχείων σίτισης και νερού σε κεντρικά σημεία σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Τύρναβου.
  • Ενημερωτική καμπάνια για τα αδέσποτα, την ανάγκη υιοθεσίας και γενικότερα καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου «ιδιοκτήτη» ζώων συντροφιάς. Συνεχής ενημέρωση για την αναγκαιότητα της σήμανσης (τσιπ) & καταγραφής όλων των ζώων του Δήμου, διατηρώντας  ενημερωμένο το σχετικό  μητρώο του Δήμου Τυρνάβου.
  • Άμεση καταδίκη των περιστατικών δολοφονίας και κακοποίησης αδέσποτων ζωών είτε πρόκειται για ενεργητική αλλά εξίσου και για παθητική κακοποίηση τους (ακατάλληλοι χώροι, στενά κλουβιά, έλλειψη καθημερινής άσκησης , περιπάτου κ.α.) και καμία συγκάλυψη ευθυνών και προσπάθεια υποβίβασης των περιστατικών αυτών.

Ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο να διατυπώσει τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για τα συγκεκριμένα θέματα”.

Ο δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Κόκουρας αφού ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής αναφορικά με τη συνεργασία που έχει με ιδιώτη κτηνίατρο και με φιλοζωική οργάνωση για την περίθαλψη των αδέσποτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και σημείωσε ότι γίνονται ενέργειες για να μετατραπεί σε κλινική ο χώρος των παλιών σφαγείων στον Αμπελώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ