“ΈΡΩΣ, ΘΕΡΟΣ, ΠΑΓΩΤΟ-ΣΑΝ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ” ΜΕ ΕΝΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ ΣΤΟ PLAYHOUSE ATELIER

Προβολή την Τετάρτη στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

 Στο πλαίσιο των προβολών “Έρως,  Θέρος, Παγωτό-Σαν Θερινό Σινεμά” το Playhouse Atelier προβάλλει την Τετάρτη 5/8/2020 (ώρα έναρξης 21:00, είσοδος ελεύθερη), στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας την ταινία Ο άνθρωπος της χαμένης κοιλάδας (αγγλ. τίτλος: Shane), ένα γουέστερν παραγωγής 1953 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς.

Η ταινία φημίζεται για τη νεωτεριστική φωτογραφία, για τον τρόπο απεικόνισης των αχανών τοπίων της αμερικανικής υπαίθρου για το μοντάζ της που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το είδος γουέστερν. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Άλαν Λαντ και Τζιν Άρθουρ (στον τελευταίο της κινηματογραφικό ρόλο και στην πρώτη και μοναδική της εμφάνιση σε τέχνικόλορ). Οι δυο πρωταγωνιστές πλαισιώνονται από τους Βαν Χέφλιν, Εμίλ Μέγερ, Μπράντον ΝτεΓουάιλντ και Τζακ Πάλανς.

Η ταινία προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και βραβεύτηκε τελικά με Όσκαρ Φωτογραφίας σε Έγχρωμη Ταινία. Επιλέχθηκε να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1993, με αιτιολόγηση πως είναι “πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική”. Το 2007 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 45η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο μυστηριώδης και μοναχικός πιστολέρο Σέιν (Άλαν Λαντ), φτάνει σε μια μικρή πόλη του Γουάιομινγκ με την ελπίδα να εγκατασταθεί εκεί και να γίνει γεωργός. Εκεί γνωρίζεται με τον Τζο Στάρετ (Βαν Χέφλιν) και την οικογένειά του, που του παρέχει στέγη και τροφή στο αγρόκτημά του, μέχρι να αποκτήσει δικό του κομμάτι γης. Μένοντας στο σπίτι της οικογένειας Στάρετ, ο Σέιν αναμειγνύεται στη διαμάχη του Τζο και των υπολοίπων κατοίκων της περιοχής με τον αδίστακτο και ισχυρό γαιοκτήμονα Ρούφους Ράικερ (Εμίλ Μέγερ), που θέλει να καταπατήσει τις βοσκοτόπια τους.

Η έλξη που αισθάνεται ο Σέιν για τη σύζυγο του Τζο, Μάριαν (Τζιν Άρθουρ) και η αδυναμία που έχει στο γιο του ζευγαριού, Τζόι (Μπράντον ΝτεΓουάιλντ), τον κάνει να βάλει στόχο να παρεμποδίσει τα σχέδια του Ράικερ, πάσει θυσία. Ο Ράικερ προσπαθεί να εξαγοράσει τον Σέιν, αφού εκείνος γροθοκοπεί τον μπράβο του Κρις Κάλογουεϊ (Μπεν Τζόνσον) και όταν καταλαβαίνει ότι οι προσπάθειές του είναι μάταιες, στρέφεται στον αιμοσταγή πληρωμένο δολοφόνο Τζακ Γουίλσον (Τζακ Πάλανς), ζητώντας του να βγάλει τον Σέιν από τη μέση.

Shane (1953)

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Στίβενς

Ηθοποιοί: Άλαν Λαντ, Τζιν Άρθουρ, Βαν Χέφλιν, Εμίλ Μέγερ, Μπράντον ΝτεΓουάιλντ, Τζακ Πάλανς

Διάρκεια: 118′

Το αφιέρωμα “ Έρως, Θέρος, Παγωτό-Σαν Θερινό Σινεμά” διοργανώνεται από το Playhouse Atelier, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και η είσοδος στις ταινίες είναι ελεύθερη (ώρα έναρξης προβολών: 21:00).

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ