ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ “ΑΡΩΓΗ”

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών 

Να δοθεί λύση στο «τραγικό αδιέξοδο» που έχουν περιέλθει οι 100 εργαζόμενοι του Κέντρου Αποκατάστασης “Αρωγή” στη Λάρισα, «καθώς εδώ και μήνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινότητά τους και, ταυτόχρονα, δεν τους επιτρέπει να γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον» ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από εργαζόμενους, κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, το πρόβλημα ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ενημερώθηκαν για παύση της δραστηριότητας για 20 ημέρες, λόγω ανακαίνισης. Έκτοτε, όμως, δεν έχουν επιστρέψει στον εργασιακό τους χώρο και οι επανειλημμένες τους απόπειρες προς τη διοίκηση άλλα και οποιονδήποτε άλλο σχετίζεται με την επιχείρηση για να μπορέσουν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι, αν και πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αν θα συνεχιστεί η δραστηριότητα της επιχείρησης ή έστω αν θα απολυθούν, δεν βρίσκουν ουσιαστική ανταπόκριση. Οι διφορούμενες απαντήσεις τούς έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά, ενώ τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουν παντελή απουσία και αδιαφορία της διοίκησης στις οχλήσεις τους.

Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους. Ωστόσο, θα βρεθούν ενώπιον φορολογικής επιβάρυνσης για τα δεδουλευμένα του 2019, τα οποία όμως οι ίδιοι δεν έχουν εισπράξει στο σύνολό τους, άλλα η επιχείρηση έχει δηλώσει ότι τα έχει καταβάλει, ενώ απώλεσαν και τα επιδόματα αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας εξαιτίας αμέλειας των υπευθύνων να υποβάλουν τις απαραίτητες δηλώσεις στο σύστημα “Εργάνη”. Επίσης, ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων για περιπτώσεις όπου καρκινοπαθείς συνάδελφοί τους και γονείς με μικρά παιδιά δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την επιχείρηση, είτε για να λάβουν αναρρωτική άδεια είτε να δηλώσουν συμμετοχή για την εγγραφή των τέκνων τους σε παιδικούς σταθμούς.

Ως εκ τούτων, οι εργαζόμενοι έχουν καταφύγει σε σειρά καταγγελιών και διαμαρτυριών, όπως και προσφυγών στη δικαιοσύνη, άλλα επίσημα δεν έχουν ενημερωθεί από την επιχείρηση για το τι πραγματικά ισχύει. Όπως υποστηρίζουν, παρότι οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχουν επιταχθεί για τον κορονοϊό, η επιχείρηση εξακολουθεί να φαίνεται ενεργή (π.χ. σε ασφαλιστικά ταμεία) όμως οι 100 περίπου εργαζόμενοί της ούτε έχουν απολυθεί, ούτε εργάζονται και η παντελής απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης εύλογα εγείρει ερωτηματικά και αγωνία για το μέλλον τους».

Κατόπιν τούτων, ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να διερευνήσουν τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Αποκατάστασης “Αρωγή” και αν θα λάβουν τις δέουσες πρωτοβουλίες προκειμένου να λάβει τέλος η ταλαιπωρία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ