ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Σήμα κινδύνου» για την υγεία και τη ζωή του λαού εκπέμπει η κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας! Την ώρα που η κυβέρνηση και τα στελέχη της κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» του λαού, που ο πρωθυπουργός επικαλείται το «ρωμαίικο φιλότιμο», το πιο κύριο και βασικό ζήτημα, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μένει «εκτός πλάνου».

Επιβεβαιώνεται ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το κράτος δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα ώστε να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό αλλά και τις απαραίτητες υποδομές, δεν έχει διαμορφωθεί κάποιος σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από προσωρινά μέτρα – ασπιρίνες. Το ζήτημα αυτό ομολογείται στην πραγματικότητα και από τους υπεύθυνους που ιεραρχούν ως πρώτο ζήτημα το «να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας», χωρίς όμως να έχουν παρθεί μέτρα για τη θωράκισή του και μάλιστα ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα, θα ζήσουμε νέα κύματά της. Ετσι λοιπόν ο «χρόνος που κερδήθηκε», όπως έλεγε η κυβέρνηση, από την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο λαός μας, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντίθετα, αξιοποιήθηκε για να πλέξει η κυβέρνηση το αφήγημα της «εμπιστοσύνης στο κράτος», ένα κράτος όμως που φαίνεται «ανίκανο» να προστατεύσει την υγεία του λαού με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο, «ανίκανο» να θωρακίσει τη δημόσια Υγεία, την ίδια στιγμή που είναι ικανότατο να παρέχει «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους, να κόβει και να ράβει τα προληπτικά μέτρα στα «μέτρα» της κερδοφορίας τους και τσαλαπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προχωρήσει το «άνοιγμα» του Τουρισμού, των Μεταφορών και της Εστίασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική και επικίνδυνη απόφαση για αύξηση της πληρότητας στην ακτοπλοΐα. Ο χρόνος αυτός που κερδήθηκε αξιοποιήθηκε αντίθετα για νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, που σήμερα έχει η εργοδοσία στις εργαλειοθήκες της και χρησιμοποιεί για ένταση της εκμετάλλευσης και υπεράσπισης της κερδοφορίας της.

Επιπλέον, χτες, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέπτυξε το αφήγημα της «ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για κάθε ενδεχόμενο», κατά τη διάρκεια συσκέψεων με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων, κουνώντας για πολλοστή φορά απειλητικά το δάχτυλο στους εργαζόμενους για «τις μάσκες που πρέπει να φοράμε». Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και υγειονομικών γκρεμίζουν με πάταγο την ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του ΕΣΥ» και φέρνουν στο προσκήνιο τις ευθύνες της κυβέρνησης που είναι αδύνατο να κρυφτούν πίσω από όλα αυτά.

Πόσο μάλλον όταν, μόλις χτες, ανακοινώθηκε ότι 6 νέα κρούσματα αφορούν γιατρούς σε νοσοκομεία της Λάρισας! Κάτι που αποκαλύπτει όχι μόνο τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, αλλά την επικινδυνότητα της πολιτικής που στερεί από το λαό τον απαραίτητο αριθμό γιατρών στα νοσοκομεία, ακόμα και για περιπτώσεις που πρέπει να απουσιάσουν λόγω ασθένειας…

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει, σε ένα μικρό αφιέρωμα, ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ