«ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ» ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ στη νεοφιλελεύθερη πορεία της ενάντια στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία κάνει μία αποκαλυπτική για τους σχεδιασμούς της στα θέματα της διοίκησης κίνηση. Δρομολογεί αδιαφανώς την αντικατάσταση των διευθυντών Α’θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης.

Το ΥΠΑΙΘ προχωρά στην υλοποίηση ενός αντιδημοκρατικού σχεδίου με μία αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε μέσα στο καλοκαίρι, υπαναχωρώντας από την πρόσφατη δική του απόφαση για παράταση της θητείας των στελεχών της διοίκησης και μάλιστα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το κάνει για το «καλό» τους. Συγκροτεί λοιπόν ένα πενταμελές Συμβούλιο Επιλογής μόνο από διορισμένα μέλη, του οποίου την αξιοπιστία και την αμεροληψία προκρίνει σαν να είναι θέσφατο το ίδιο το Υπουργείο, που κάνει και τον ορισμό του.

Αυτό που αναμένεται συνεπώς από τη ΝΔ είναι «διορισμός» προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης με κριτήρια αμιγώς κομματικά. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών, που φανερώνει τη στόχευση αλλά και την αγωνία της για την εξασφάλιση του πλήρους ελέγχου της Διοίκησης της Εκπαίδευσης για την εφαρμογή και την επιβολή των σκληρών αλλαγών που πέρασαν στα προσφάτως ψηφισμένα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά της νομοσχέδια. Κι ας είναι και προσωρινά αρκεί να είναι κομματικά, είναι λοιπόν η γραμμή των αποφάσεων της ΝΔ για τα στελέχη της διοίκησης, για τις οποίες αποφάσεις η ιδιοκτησιακή λογική της την ξεστρατίζει κατά πολύ από την ευθύνη της λογοδοσίας.

Έτσι όμως ακόμη και οι λιγότερο υποψιασμένοι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι κραυγές της περί «αριστείας» είναι μόνο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, που χάνει συνεχώς την απήχησή του στους πολίτες. Εξάλλου, για όσα διακηρυγμένα και νομοθετημένα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Παιδείας έπονται, η στάση αναμονής των πολιτών έχει ήδη περάσει σε θέση επάλξεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ