ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ

Τα 13 επιβεβαιωμένα  κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στα 2  νοσοκομεία της πόλης, η αναστολή λειτουργίας –αρχικά μέχρι τις 9 Αυγούστου- δύο κλινικών ΩΡΛ και Αγγειοχειρουργικής, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά αλλά και τοπικά στο νομό της Λάρισας με τα 14 κρούσματα της Πέμπτης διαμορφώνουν μια κατάσταση  άκρως επικίνδυνη για το λαό, καθώς αποτυπώνουν ότι η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει και να εξαπλώνεται.

Ήδη καταγράφεται αυξημένη ροή νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ, οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού  έχουν «γεμίσει».

Η  κυβέρνηση μιλά για «χαλάρωση» και αναφέρεται στην «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τις διαρκείς αντιφάσεις και παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Την ίδια ώρα  που η κυβέρνηση φαίνεται «ανίκανη» να προστατεύσει την υγεία του λαού με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο, την ίδια στιγμή είναι ικανότατη να παρέχει «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους, να κόβει και να ράβει τα προληπτικά μέτρα στα «μέτρα» της κερδοφορίας τους και τσαλαπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προχωρήσει το «άνοιγμα» του Τουρισμού, των Μεταφορών και της Εστίασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική και επικίνδυνη απόφαση για αύξηση της πληρότητας στην ακτοπλοΐα. Ακόμα παραμένουν οι μεγάλες «εκπτώσεις» στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας στο νομό αλλά και γενικότερα. Ο «χρόνος που κερδήθηκε», όπως έλεγε η κυβέρνηση, από την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο λαός μας, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το κράτος δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα ώστε να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό αλλά και τις απαραίτητες υποδομές, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να «ξεφορτώνονται» την περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις, έχουν μετατραπεί σε «νοσοκομεία της μιας νόσου», αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό από τις επιπτώσεις όλων των άλλων αναγκών για την υγεία του. Έτσι ούτε οι σημερινές «τρέχουσες» ανάγκες ικανοποιούνται, ούτε κι αυτές που μπορεί να προκύψουν σε ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση στις δομές υγείας του νομού Λάρισας έχει βελτιωθεί ελάχιστα, καθώς έχουν γίνει μόνο  λίγες προσλήψεις ελαστικά εργαζομένων που δεν θα κοστίσουν πολύ, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια «τρύπα» και να ανοίγουν πολλές άλλες. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων συνεχίζονται, αφού πληρείται περίπου το 70% των οργανικών θέσεων, στο ήδη  πετσοκομμένο οργανόγραμμα  του Πανεπιστημιακού,  ενώ αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 100, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 500 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830, Τμήματα όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπεδικό, το Μαιευτικό-Γυναικολογικό υπολειτουργούν. .Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που  έγινε η αναστολή λειτουργίας των δύο κλινικών ΩΡΛ και Αγγειοχειρουργικής.

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τη λαϊκή υγεία «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Και ενώ η οριακή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας οφείλεται στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, το πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για την υγεία, έχει ως μπούσουλα «την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών» των κερδών των ιδιωτικών ομίλων και τις «εξοικονομήσεις κόστους και αποσυμφόρηση των μονάδων Υγείας», μιλά για «ριζική αναδιάρθρωση» στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τον αγώνα για την Υγεία. Για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Άμεσα να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού για την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η προστασία της υγείας του λαού της πόλης μας σήμερα απαιτεί:

— Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

— Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

— Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.

— Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

— Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ.για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

–Να γίνει αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες, κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2.

Κόντρα στην καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να βάλει στο στόχαστρο της , την πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.. Η ζωή που αξίζει να ζήσει η εργατική τάξη κερδίζεται μέσα από την αντιπαράθεση με την πολιτική της θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με τη σύγκρουση με την εξουσία και το κράτος τους. Γιατί σήμερα μπορεί να ζήσει ο λαός καλύτερα. Αρκεί να βγάλει από τη μέση όσους του στερούν τον πλούτο που παράγει. Στον αγώνα αυτό το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ