ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Τσακνάκης, Μέλος Γραμματείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας- Υπεύθυνος Τμ. Εργατικής Πολιτικής, αντιπρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λάρισας 

Στην Πολιτική Διακήρυξη – Κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ περιγράφεται αναλυτικά το συλλογικό μας όραμα.
Όταν λοιπόν κάποιος αποφάσισε να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με βάση την Πολιτική Διακήρυξη (ΠΔ) προφανώς σημαίνει πως την αποδέχεται.

Η ΠΔ είναι ένα κάλεσμα σε όλους και όλες που πιστεύουνε στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Σε όλους και όλες που οραματίζονται μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο Σε όλες και όλους που επιθυμούν να παλέψουνε για έναν άλλο κόσμο, για έναν κόσμο με σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.
Για όσους και όσες συμφωνούν πως το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” σήμερα παίρνει ακόμη πιο επιτακτική μορφή, αφού στη βαρβαρότητα προστίθεται η καταστροφή του ίδιου του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
Σε όσες και όσους συμφωνούν πως για να μπορέσουμε να δώσουμε αποτελεσματικά τον αγώνα ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες χρειαζόμαστε μια σταθερή ιδεολογική πυξίδα και πως οι σημερινές μας επιλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το όραμα για μια κοινωνία με σοσιαλισμό, δημοκρατία και ελευθερία
Σε όσους και όσες πιστεύουν πως το αίτημα του σοσιαλισμού δεν περιγράφει ούτε μια ουτοπία, ούτε ένα καθεστώς αλλά αποτελεί μια απελευθερωτική διαδικασία. Με τομές και ρήξεις, χωρίς νομοτελειακά προκαθορισμένη πορεία ή αποτέλεσμα. Μια διαδικασία που προφανώς θα περιλαμβάνει και πισωγυρίσματα, αλλά ποτέ δεν θα παίρνει τα μάτια από τον στόχο.
Με βάση αρχές και αξίες λοιπόν προχωράμε προς το Συνέδριο για να διαμορφώσουμε Πρόγραμμα με ταξικά μεροληπτικό πρόσημο υπέρ των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων και Καταστατικό που να αναδεικνύει σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες.
Για να καταφέρουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες και τα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αν λοιπόν κάποιος επιθυμεί αυτό να μη γίνει κατορθωτό, γνωρίζει πολύ καλά πώς για να το πετύχει πρέπει να αποστεώσει τη δομή και λειτουργία του κόμματος από κάθε τι δημοκρατικό.

Τα όργανα του κόμματος είναι εκλεγμένα. Χρειάζεται απύθμενο θράσος να ισχυρίζεται κάποιος πως, επειδή έγινε μέλος ενός κόμματος, πρέπει να καταργηθούν και τη θέση τους να πάρουν άλλα, διορισμένα όργανα. Είναι αδιανόητο να μιλά στο όνομα της συλλογικότητας και της δημοκρατίας κάποιος που προτείνει κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής, της Πολιτικής Γραμματείας, των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Οργανώσεων Μελών και την αντικατάστασή τους από όργανα που θα προκύψουν με διορισμό.

Είναι τεράστια υποκρισία να μιλά κάποιος, αναφέροντας πως εκφράζει την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όταν καμιά από τις θέσεις του δεν έχει μπει στη βάσανο της κομματικής αξιολόγησης και της πλειοψηφικής τους αποδοχής.
Είναι απλά ευφυολογήματα, θέσεις που συνδέουν τον τρόπο εκλογής προέδρου με καθολική ψηφοφορία με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των λειτουργιών του κόμματος. Σημαίνει πως δε βγάζει κανένα απολύτως συμπέρασμα από παρόμοιες διαδικασίες άλλων κομμάτων με τραγική για τα κόμματα αυτά κατάληξη.

Η λεγόμενη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στο μυαλό και στην πρακτική κάποιων είναι το όχημα για ένα αποιδεολογικοποιημένο κόμμα – αχταρμά μόνο και μόνο για να χωράνε κάθε λογής παραγοντίσκοι χωρίς να έχουν την υποχρέωση της υπεράσπισης θέσεων με ταξική αναφορά.

Στην ΠΔ αποτυπώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να αλλάξει, όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί έναν συλλογικό διανοούμενο, ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, ένα επιτελείο της κοινωνικής πλειοψηφίας της εποχής του. Να αλλάξει γνωρίζοντας ότι ριζοσπαστικό είναι να μπορείς να μετασχηματίζεις τις κοινωνικές σχέσεις με βάση το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Για να μπορέσει να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.

Η νέα κατάσταση βάζει μπροστά σε όλους μας νέα καθήκοντα.
Χρειαζόμαστε έναν φορέα πραγματικά δημοκρατικό. Που λειτουργεί συλλογικά, δρα με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και προστατεύει τις μειοψηφίες. Λειτουργεί πλουραλιστικά και είναι ανοιχτός στην ύπαρξη ιδεολογικών και ιστορικών ρευμάτων σκέψης
Όποιος λοιπόν ενοχλείται από την ύπαρξη τους διαφωνεί με την ΠΔ, με βάση την οποία προσήλθε στο κόμμα και αυτό τον κάνει υποκριτή.
Όποιος αντιπαραθέτει το 3% με το 32% ή έχει πλήρη άγνοια των νόμων κίνησης των κοινωνιών ή κινείται από ιδιοτελείς στοχεύσεις.

Και είναι πραγματικά αποκρουστικό να γίνονται τιμητές των στελεχών του κόμματος, των εκλεγμένων οργάνων του, της ιστορικής του διαδρομής, άνθρωποι που σε μια πορεία δεκαετιών ουδέποτε είχαν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τις προγενέστερες μορφές του. Γι αυτό, οι προσπάθειες απαξίωσης θα πέσουν στο κενό πολύ περισσότερο, όταν γίνονται ταυτόχρονα με το τοξικό πολιτικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η ΝΔ για να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της και τα τραγικά αποτελέσματα των πολιτικών της για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και όχι όχημα προσωπικών στοχεύσεων και φιλοδοξιών, στις οποίες θα υποτάσσονται αρχές και λειτουργία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει υποχρέωση με το Πρόγραμμά του, με το Καταστατικό του, με τη δράση των μελών του σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα και αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και της νεοφιλελεύθερης έκφρασής του να στρέψει τη συνείδηση της κοινωνίας αριστερά.
Όχι να γίνει ένα κακέκτυπο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και των πλήρως αφομοιωμένων από το σύστημα σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ