ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ- ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Πόλεμος ανακοινώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της δημοτικής αρχής

Υποστηρίζοντας ότι ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης πιάστηκε ψευδόμενος για τα οικονομικά του δήμου Λαρισαίων η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο υποστήριξε χθες ότι η παράταξή της θα εισηγηθεί αναστολή της απόφασης του δ.σ. για το leasing.

Στην κ. Καραλαριώτου απάντησε η δημοτική αρχή επισημαίνοντας ότι προτεραιότητά της είναι η αναβάθμιση της καθαριότητας προς όφελος των πολιτών και του δήμου. Στην απάντηση της δημοτικής αρχής υπήρξε και ανταπάντηση της κ. Καραλαριώτου που επιμένει ότι δεν πήρε απαντήσεις στα ερωτήματά της για την αναγκαιότητα του δανείου.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Στην πρώτη της ανακοίνωση η κ. Καραλαριώτου ανέφερε:

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία χρηματοδοτείται ο δήμος Λαρισαίων με το ποσό των 1.155.000 ευρώ για την προμήθεια επτά απορριμματοφόρων, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, δεν δικαιώνει απλά την απόφαση μας να καταψηφίσουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής για το δάνειο των 4.000.000 ευρώ, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Καλογιάννη, ο οποίος αποδεικνύεται πως είπε ψέματα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Τα παραπάνω σημειώνει σε δήλωση της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, η οποία προσθέτει τα εξής:

Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων, τοποθετούμενη απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής για τη χορήγηση δανείου, ύψους 4.000.000 ευρώ, υποστήριξα επίσημα πως σύντομα επίκεινται προσκλήσεις προγραμμάτων, με τις οποίες ο δήμος Λαρισαίων θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα μπορούσε να τα δώσει από τα ανταποδοτικά σε βάθος τριετίας. Ο κ. Καλογιάννης, αντιθέτως, τόσο στην γραπτή του εισήγηση, όσο και στην τοποθέτηση του εντός της συνεδρίασης υποστήριξε πως δεν επίκεινται τέτοια προγράμματα και συνεπώς δεν θα μπορούσε ο δήμος να περιμένει έως και δυο χρόνια για την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας.

Λίγες μόνο μέρες μετά την απόρριψη του δανείου και όχι δυο… χρόνια, ο κ. Καλογιάννης πιάστηκε ψευδόμενος. Αποκαλύπτεται πως είπε ψέματα στους Λαρισαίους πολίτες.

Αφού τα στελέχη της δημοτικής αρχής γνώριζαν πως θα αντλήσουν χρήματα, γιατί ήθελαν γρήγορα και επιτακτικά να προχωρήσουν στη σύναψη δανείου, φορτώνοντας τους Λαρισαίους με τόκους;

Γιατί ήθελαν πάση θυσία να προχωρήσουν στη λήψη του συγκεκριμένου δανείου;

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου θα θέσουμε εκ νέου το θέμα του leasing και θα εισηγηθούμε να μην προχωρήσει η διαδικασία. Η δημοτική αρχή οφείλει να απολογηθεί και να αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια, απαντώντας επιτέλους στο βασικό ερώτημα μας:

Ποια είναι η αλήθεια για τα οικονομικά του δήμου;»

Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του δήμου επεσήμανε τα παρακάτω:

«Οι  πολίτες της Λάρισας ζητούν καλύτερη καθαριότητα στο Δήμο μας.

Ζητούν περισσότερα δρομολόγια αποκομιδής στις συνοικίες, συχνότερο πλύσιμο των κάδων, εντατικότερη καθαριότητα σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους και σημαντική βελτίωση του οδοκαθαρισμού.

Η βούληση των πολιτών για αναβάθμιση της καθαριότητας, αποτελεί παράλληλα και προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, στη νέα θητεία με γενικότερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Η Δημοτική Αρχή  έχει τονίσει πολλές φορές, τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ότι οι δυο βασικές  προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης  είναι πρώτον το  επαρκές προσωπικό και δεύτερον, ο στόλος των μηχανημάτων.   Η προϋπόθεση της ενίσχυσης της Υπηρεσίας με προσωπικό υλοποιήθηκε με προσλήψεις μέσω της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ, που εκδόθηκε το 2018,  προσλήψεις οι οποίες ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο.

Ήρθε η ώρα πλέον  για βελτίωση του εξοπλισμού και την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του στόλου των οχημάτων. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για σύναψη επενδυτικού δανείου για μεγάλη προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων κινείται σ΄ αυτή τη κατεύθυνση. Προκειμένου και στον τομέα της καθαριότητας η Λάρισα να προχωρήσει σ΄ ένα σημαντικό άλμα. Η αναβάθμιση της καθαριότητας, αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή πρώτιστο και μεγάλο στόχο.

Άλλωστε  στην ανάγκη ενίσχυσης του στόλου συμφωνούν όλες οι παρατάξεις. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός θεωρείται αντικειμενικά «γερασμένος», όταν ο μέσος όρος ηλικίας των απορριμματοφόρων ανέρχεται στα 15 χρόνια περίπου  και των σαρώθρων οδοκαθαρισμού στα 19 χρόνια . Επίσης από  τα 41 εν λειτουργία απορριμματοφόρα (έχουν αποσυρθεί ήδη κα δεν είναι σε λειτουργία τα 6) τουλάχιστον τα 22 (δηλ. σε ποσοστό λίγο πάνω του 50%) θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και να έχουν αποσυρθεί.

Παράλληλα, οι ανάγκες της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι αυξημένες λόγω των νέων χώρων που δημιουργούνται με τις αναπλάσεις και την ανάγκη για καθαριότητα σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, νέες πλατείες κ.α. Για τη βελτίωση της καθαριότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ, η ανάγκη εκμηχάνισης και η σταδιακή μετάβασή της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε υπηρεσία έντασης μέσων και εξοπλισμού.

Τα υπηρεσιακά στελέχη της Καθαριότητας του Δήμου, προκειμένου να λυθούν ζητήματα παλαιότητας στόλου και εξοπλισμού  και να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτουν η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες ζητούν την σημαντική και άμεση ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη σύναψη επενδυτικού δανείου ύψους 3,9 εκατ. Ευρώ, με ευνοϊκούς όρους για το Δήμο, ήρθε για να ικανοποιήσει αυτή τη σημαντική ανάγκη αναβάθμισης της καθαριότητας στην πόλη και τα χωριά του Δήμου μας. Η έγκριση της πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο θα επέφερε την άμεση ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η πρόταση του δανείου αφορούσε, ενδεικτικά, την προμήθεια, κατ’ ελάχιστον, 15 νέων απορριμματοφόρων , 4 φορτηγών/ημιφορτηγών, 2 ανοιχτών φορτηγών με αρπάγη για τη συλλογή κλαδιών, 2 πλυντηρίων κάδων απορριμμάτων, 3 σαρώθρων οδοκαθαρισμού,  6 ηλεκτροκίνητων σαρώθρων και αναρροφητικών για πεζούς χειριστές, πλυστικών μηχανήματων υψηλής πίεσης.

Αυτή την απόφαση –  σταθμό για την μεγάλη μεταβολή και τη σημαντική αναβάθμιση της καθαριότητας, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Λαρισαίων , αρνήθηκαν  – σε περιβάλλον απλής αναλογικής – παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

H τελευταία εξέλιξη με την χρηματοδότηση του Δήμου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με 1,1 εκατ ευρώ για τη προμήθεια 7 απορριμματοφόρων σαφώς είναι θετική. Δεν καλύπτει όμως σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του Δήμου Λαρισαίων για ριζική ανανέωση. Ήταν δε αναμενόμενη, αφού προϋπήρξε  απόφαση χρηματοδότησης  των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων τον Νοέμβριο του 2019 για προμήθεια απορριμματοφόρων.  Ηταν αναμενόμενη χωρίς ωστόσο να ήταν γνωστός ούτε ο χρόνος υλοποίησης, ούτε βεβαίως το ύψος της χρηματοδότησης.

Όπως είναι γνωστό στους δημοτικούς συμβούλους η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το δάνειο εμπεριείχε ευέλικτους και συμφέροντες όρους. (Δυνατότητα χρήσης μέρους του ποσού με σταδιακή αποδέσμευση ποσών ανάλογα με την εξέλιξη των διαγωνισμών, πρόωρη αποπληρωμή χωρίς επιβαρύνσεις κ.α.)

Σε ό,τι αφορά στην επιμονή της κας. Καραλαριώτου να συνεχίζει να θέλει να θολώνει τα νερά σε σχέση με την οικονομική θέση του Δήμου, υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει απαντήσει ποικιλοτρόπως και με στοιχεία ότι η κατάσταση των οικονομικών είναι απολύτως υγιής και η δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου ισχυρή. Εξάλλου,  τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου,  υπογεγραμμένα από τους διευθυντές των υπηρεσιών ήταν και είναι πάντα διαθέσιμα στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κα. Καραλαριώτου γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίτευξη του μεγάλου στόχου για την αναβάθμιση της καθαριότητας στο Δήμο, θα ωφελήσει τους συμπολίτες, αλλά δεν την ευνοεί πολιτικά. Γι’ αυτό και είναι σταθερά απέναντι στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Θα φτάσει στο σημείο, λέει,  να ζητήσει και την ακύρωση του leasing, το οποίο η παράταξή της είχε ψηφίσει και μάλιστα δυο φορές.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει η στάση της, ούτε οι χαρακτηρισμοί της για τον Δήμαρχο. Έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του, έχει καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον του, τον έχει χαρακτηρίσει διαπλεκόμενο και σήμερα τον χαρακτηρίζει και ψεύτη. Συνεχίζει και σ΄ αυτή τη θητεία στον ίδιο δρόμο. Δυστυχώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της. Την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών,  όπως ακριβώς έγινε ένα χρόνο πριν στις εκλογές του 2019».

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση-απάντηση  του γραφείου τύπου του δήμου Λαρισαίων, η δημοτική παράταξη «Λάρισα Μπροστά» επισημαίνει τα εξής:

«Το γραφείο τύπου του Δήμου Λαρισαίων χρησιμοποίησε σχεδόν 1000 λέξεις στην προσπάθεια του να ΜΗΝ απαντήσει στα τρία  βασικά ερωτήματα που θέσαμε στην πρόσφατη ανακοίνωση μας:

Πρώτον, γιατί ενώ η δημοτική αρχή γνώριζε πως θα επιδοτηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την αγορά νέων απορριμματοφόρων, το απέκρυψε από το δημοτικό συμβούλιο , παρά τις δικές μας επισημάνσεις;

Δεύτερον, γιατί ενώ γνώριζε πως θα έπαιρνε χρήματα  για την αγορά νέων απορριμματοφόρων από  «Φιλόδημο» ήθελε άμεσα και γρήγορα να περάσει την πρόταση της για τη σύναψη ενός τόσο υψηλού δανείου, φορτώνοντας τους Λαρισαίους με χιλιάδες ευρώ τόκους;

και,

Τρίτον , ποιος νοικοκύρης ενώ μπορεί να αγοράσει  απορριμματοφόρα χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, αυτός επιλέγει σώνει και καλά να πάρει δάνειο; Τι συμβαίνει κ. Καλογιάννη;

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να λάβουμε τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Όχι εμείς. Οι πολίτες της Λάρισας».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com