ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΟ ORUC REIS – ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα βρίσκεται πλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν έχει αρχίσει έρευνες.

Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.

  • Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, η έναρξη ερευνών, αποτελεί την «κόκκινη γραμμή».
    Το Oruc Reis δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.

  • Το χρονικό, το ΚΥΣΕΑ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πολεμικά που το συνοδεύουν, εισήλθαν γύρω στις 5.25 μ.μ. ώρα Ελλάδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές της ιστοσελίδας μας Hellas Journal.

Η Ελλάδα έχει στην περιοχή μία φρεγάτα, ενώ κατευθύνονται στην περιοχή του Καστελόριζου άλλες δύο.

  • Και στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ORUÇ REİS μπήκε για ελάχιστα λεπτά στην κυπριακή ΑΟΖ και επέστρεψε σε τουρκικά νερά και στη συνέχεια εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.Γύρω στις 19.10 το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να αντιδράσει στην προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, νέα navtex με την οποία αναγγέλλεται η έναρξη των ερευνών από το Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας, στην προσπάθειά της να ακυρώσει την ελληνική αντι-navtex.

  • H ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX

TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

  • Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Μη αποδεκτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).
  • Άμεση κινητοποίηση της Ελλάδας μετά την παράνομη τουρκική navtex

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).

Σε διαρκή επαφή Βερολίνο, Αθήνα και Άγκυρα: Αναμένεται τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν

Η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα απασχόλησε σήμερα το κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.

  • Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ

https://hellasjournal.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ