ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΙ 27ΧΡΟΝΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΓΙΑΤΡΟΣ

Οι μισοί θετικοί στον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι άτομα κάτω των 40 ετών

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε από χθες η κατάσταση της υγείας 27χρονης ειδικευόμενης γιατρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η οποία είχε διαγνωσθεί θετική στον κορωνοϊό και τότε λόγω του ότι δεν εμφάνιζε συμπτώματα παρέμεινε στο σπίτι της. Χθες όμως παρουσίασε υψηλό πυρετό και συμπτώματα πνευμονίας και αποφασίστηκε η μεταφορά της στο νοσοκομείο σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Ομως λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κατάστασή της επιδεινώθηκε και οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να μεταφερθεί διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 6 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, οι περισσότεροι, όπως και η γιατρός με υποκείμενα νοσήματα. Οπως είναι φυσικό ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές που προβληματίζονται σοβαρά με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι και η κατάσταση με τον κορωνοϊό αναμένεται να επιδεινωθεί το φθινόπωρο.

Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Εν τω μεταξύ σε υψηλό επίπεδο παραμένει ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων να είναι ξεκάθαρες: Aν δεν αναχαιτιστεί σύντομα η διασπορά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Χθες, καταγράφηκαν 196 άτομα από τα οποία 82 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεγάλο ποσοστό (45%) των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το R, έχει πλέον ξεπεράσει το 1 (είναι 1,1), που σημαίνει ότι κάθε κρούσμα προξενεί περισσότερο από ακόμη ένα και η διασπορά του ιού ξεφεύγει προς τα πάνω. Μιλώντας προ εβδομάδας γι’ αυτό το ενδεχόμενο, που σήμερα αποτελεί πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, το είχε χαρακτηρίσει «καταστροφικό», καθώς «θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων ή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».

Στο μεταξύ, ανησυχητικό είναι το γεγονός της αύξησης των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και φτάνουν τους 26. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί πως 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ