ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟ “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ”

Το σχόλιο του Μ. Χαρακόπουλου στην απάντηση της Φ. Αραμπατζή, που μίλησε για ενίσχυση έως 7.000 ευρώ ανά γεωργό και έως 50.000 ανά ΜΜΕ απαντώντας σε ερώτησή του

«Κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ανακούφιση των οινοποιών και των αμπελουργών είναι καλοδεχούμενη από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι επιπτώσεις, όμως, του κορονοϊού στον πρωτογενή τομέα και την οικονομία είναι απρόβλεπτες. Γι αυτό πρωταρχικός στόχος των μέτρων στήριξης είναι το απτό αποτέλεσμα. Σύντομα, λοιπόν, πρέπει να φτάσουμε στο “δια ταύτα” για να παραμείνει ο κλάδος ζωντανός».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του οινοποιητικού κλάδου.

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμιζε την αναγκαιότητα στήριξης των οινοποιών και ιδιαίτερα των μικρών, με βάση τη δεύτερη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.  Όπως ανέφερε, οι μικροί οινοποιοί, ζητούν εμφατικά την ενίσχυσή τους, καθώς απειλείται η βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι δημοσιεύματα στον τύπο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των εισαγωγών κρασιού, ιδιαίτερα φθηνού χωρίς διευκρινήσεις για την προέλευσή του, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στον οινοποιητικό κλάδο μετακυλίονται άμεσα  και στους αγρότες αμπελουργούς. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε να εξεταστούν τα αιτήματα των μικρών οινοποιών, όπως:

  • ένταξή τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις με τον αγροτικό ΚΑΔ που διαθέτουν,
  • ευνοϊκότεροι όροι δανεισμού από τις τράπεζες,
  • εξαίρεση από την προκαταβολή φόρου για το 2020,
  • μέτρα για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις,
  • ένταξή τους στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής παρότι δεν απασχολούν μόνιμο υπάλληλο και την ενεργοποίηση της απόσταξης κρίσης.

Στην απάντησή της, η αρμόδια υφυπουργός, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τα Κράτη-Μέλη, αποδέχτηκε ότι οι οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν υπέρμετρες δυσχέρειες και για λόγους επείγουσας ανάγκης θεσπίστηκαν μέτρα για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19». Ο κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2020/592 και οι εκτελεστικοί Κανονισμοί (ΕΕ) 2020/600, 2020/601 και 2020/532 αποτέλεσαν το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο για τα μέτρα στήριξης των οινοποιών και των αμπελουργών.

Ως ληφθέντα μέτρα, υπογραμμίζει την ένταξη του αμπελοοινικού κλάδου στα μέτρα στήριξης (ΚΑΔ 1101, 1102, 1103, 1104), την ενεργοποίηση των μέτρων Απόσταξης Κρίσης και Πρώιμης Συγκομιδής, με την 1723/179088/03.07.2020 ΚΥΑ και τις τροποποιήσεις της και την υπ’ αριθμ. 1600/163029/22.06.2020 απόφαση του υπουργού και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Επιπλέον, γίνεται αναλυτική αναφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020: «Το νέο αυτό έκτακτο και προσωρινό μέτρο, θα χρηματοδοτηθεί από τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΠΑΑ κάθε Κράτους–Μέλους και προβλέπει τη στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), που έχουν πληγεί από την πανδημία, μέσω της χορήγησης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης έως 7.000 ευρώ ανά γεωργό και έως 50.000 ευρώ ανά ΜΜΕ, κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών και κατηγοριοποίησης των επιλέξιμων δικαιούχων με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια».

Το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων που ενέκρινε η ΕΕ προβλέπει οικονομικές διευκολύνσεις και στους αυτοαπασχολούμενους και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας. Στην κατεύθυνση αυτή δύναται να αξιοποιηθεί το νεοσυσταθέν Ταμείο Εγγυοδοσίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ