Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΗΡΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

Αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς μεταφέρονται, νέες πολύ περισσότερες αρμοδιότητες στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ειδικότερα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και φέρει την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μεταφέρονται περισσότερες αρμοδιότητες στον Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Πιο αναλυτικά, με το νέο ΦΕΚ καταργείται η απόφαση του 2019 για τις αρμοδιότητες του υφυπουργού και πλέον ισχύουν οι νέες. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία και τις προσλήψεις όλου του προσωπικού. Στις νέες αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ. Να σημειωθεί ότι στην απόφαση διευκρινίζεται πως κάποιες από τις νέες αρμοδιότητες μπορεί να τις ασκεί μαζί με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος από το χειμώνα είχε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι πλέον επικεφαλής και του νέου Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) που θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών. Από τις νέες αρμοδιότητες του υφυπουργού Υγείας εξαιρούνται όσες άπτονται της ψυχικής υγείας που έχει αναλάβει πια η νέα υφυπουργός Ζωή Ράπτη. Με τις αλλαγές που επέρχονται πλέον ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναβαθμίζεται άρδην.

Τι κρατά ο Βασίλης Κικίλιας

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση που υπογράφουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στον Υφυπουργό εξαιρούνται και παραμένουν στον Υπουργό:

  • η νομοθετική πρωτοβουλία
  • η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Είναι γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας επιθυμούσε την προσθήκη υφυπουργών λόγω πολλών αρμοδιοτήτων (συνέβη με την κ. Ζωή Ράπτη). Ο ίδιος έχει μάλιστα μπροστά του  το κρίσιμο ζήτημα των αλλαγών στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκαν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ο ανασχηματισμός δεν είχε τελικά την έκταση που αναμενόταν από τις πληροφορίες που είχαν υπάρξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η μικρή έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, έδωσε τροφή για νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα τρία νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση ήταν και Ζωή Ράπτη, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, η οποία τοποθετήθηκε σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

flash.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ