ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΕ ΠΛΉΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ; – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Ερωτήματα από το σύλλογο εκπαιδευτικών Ελασσόνας σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του συλλόγου – νηπιαγωγός Ευαγγελία Παπαδοπούλου

Η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση (δηλαδή με όλους τους μαθητές), στις 7 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στη χθεσινή κοινή διαδικτυακή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19.

Οι λοιμωξιολογοι θέλουν ανοικτά σχολεία, οι του υπουργείου θέλουν ανοικτά σχολεία, τον ιό τον ρώτησαν αν θέλει να μας αφήσει ήσυχους να δουλέψουμε σε πλήρη σύνθεση; Ή από την πλήρη σύνθεση θα περάσουμε στην πλήρη αποσύνθεση και θα ψάχνουμε να βρούμε ποιος κόλλησε ποιον μέσα σε τάξεις με 25 παιδιά; Το εκ περιτροπής με τους μισούς μαθητές δηλαδή δεν είναι καλύτερο; Το να βρούνε νέους χώρους να στεγάσουν τμήματα και να πάρουν αναπληρωτές ώστε ούτε live κάμερα να χρειάζεται που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις στο χώρο μας και που ΚΑΝΕΙΣ τους δε μας έχει πείσει για την ασφάλεια που παρέχει, δεν συζητείται στο τραπέζι;

Συμφωνούμε σε κάτι: Κοινός ο στόχος όλων μας, γονιών και εκπαιδευτικών είναι ανοιχτά σχολεία αλλά με τρόπο ασφαλή.
Όμως η λειτουργία των σχολείων είναι περίπλοκη και σύνθετη πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που στερούνται υποδομής. Μόνο όσοι υπηρετούν σ’αυτά γνωρίζουν την σχολική πραγματικότητα και γι’αυτό τον λόγο η άποψή τους, όταν παίρνονται σοβαρές αποφάσεις θα έπρεπε να συνυπολογίζεται.

Και εδώ είναι το παράδοξο: ειδικοί σχεδιάζουν για τα σχολεία χωρίς τα σχολεία…
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Είμαστε υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας με όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν , τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες με εκ περιτροπής προσέλευση. Τα 25 παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Πρώτων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις. Φυσικά και δεν μπορούν να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας. Οι εκπαιδευτικοί όμως μπορούν.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα νηπιαγωγεία υπάρχουν δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει έδρα και τα νηπιάκια βρίσκονται πάντα πολύ κοντά στη νηπιαγωγό. Περίοδος προσαρμογής ο Σεπτέμβρης και έχουμε να πλησιάζουμε τα παιδιά που για πρώτη φορά έρχονται στο σχολείο με κλάματα. Σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου μας είμαστε σε στενή επαφή μαζί τους. Προσαρμογή και να μην μπορεί να μπει κανένας γονιός μέσα στο σχολείο οι νηπιαγωγοί να μην μπορούν καλά καλά να ακουμπήσουν το παιδί. Φορώντας μάσκα να μην μπορούν να εκφραστούν με το πρόσωπό τους.

Επιπλέον η Νηπιαγωγός δεν έχει διάλειμμα, γραφείο, ούτε ένα λεπτό χαλάρωσης, άρα και δυνατότητα να βγάλει τη μάσκα έστω για μία ανάσα… Δύσκολη η χρήση μάσκας στο νηπιαγωγείο, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς!
Πόσες μάσκες πρέπει να έχουνε μαζί τους; Ποιος θα τις χορηγεί; Πόσο συχνά πρέπει να τις αλλάζουν; Που θα τα βάλουνε τα 25 παιδιά, όταν πρέπει να έχουν αποστάσεις;

Ακόμη και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με τα τετραγωνικά τους δέχονται τους πελάτες τους.
….. εννοείται πως έχουμε την ευθύνη να δείξουμε την σωστή χρήση μάσκας στα παιδιά αν χρειαστεί….
Όμως ποιος θα είναι υπεύθυνος να τους φοράει και να τους βγάζει τις μάσκες για να πιουν νερό, για να φάνε, για να σκουπίσουν τη μύτη τους.

Στο ολοήμερο…
Ποιος θα είναι υπεύθυνος να μη μπερδευτούν οι μάσκες στη διάρκεια του φαγητού του ύπνου και της χαλάρωσης;
Ποιος θα έχει την ευθύνη αυτού του παιδιού που μόνο του θα πάει στη τουαλέτα αφού η Νηπιαγωγός δε θα μπορεί να το συνοδεύει.
Θα πρέπει να είναι με άλλα 20 έως 25 προνήπια – νήπια μέσα στην έως 40 τ.μ. τάξη, για να φροντίζει να τηρούνται τα μέτρα.
Οι αποφάσεις μπορεί να παίρνονται είναι όμως πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψιν και οι ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας. Πρέπει οι ειδικοί σοβαρά και ξεχωριστά από τις υπόλοιπες βαθμίδες να αποφασίσουν για το νηπιαγωγείο!
Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν, το υπουργείο ακούει;

Τάξη λοιπόν 15 νηπίων, νηπιαγωγός και βοηθός πάντα παρούσες, αντισηπτικό στην είσοδο, καθαρίστρια παρούσα καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Στις τουαλέτες παρούσα πάντα η καθαρίστρια, τα νήπια συνοδεύονται από τη βοηθό. Τα νήπια κατά την είσοδο τους στην τάξη κάθε πρωί θα θερμομετρούνται. Παράθεση γεύματος με τη βοήθεια τραπεζοκόμων για να απομακρύνουν τα υπολείμματα του.
Τάξη 15 μαθητών και για το δημοτικό ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
ΜΙΚΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ είναι το ζητούμενο.

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την ορθή χρήση της μάσκας, αυτό το ξέρουμε όλοι. Η χρήση της από τα μικρά παιδιά θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Οι παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί, καθηγητές, δάσκαλοι μπορούν να την φορούν. Τα παιδιά μικρά και μεγάλα, ξέρουν να πλένουν χέρια, να βάζουν αντισηπτικό, και το κάνουν, έχει μπει στο μυαλουδάκι τους τόσο καιρό πια. Η θερμομέτρηση πρέπει να γίνεται πάντα, όχι μόνο τώρα λόγω covid. Υπάρχουν γονείς που”κάνουν τα στραβά μάτια” και στέλνουν άρρωστα τα παιδιά τους στο σχολείο, λες και το σχολείο είναι πάρκιγκ ανάγκης.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν και παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μόνο με αυστηρούς κανόνες μπορεί να γίνει δια ζώσης μάθημα…
Τα παιδιά στο σχολείο! Αλλά ασφαλείς και τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ