Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΤΖΟΓΑΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Ανακοίνωση – καταγγελία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Από τις αρχές Αυγούστου η εργατική τάξη της Λάρισας και της χώρας συνολικότερα έρχεται αντιμέτωπη με το να ακούει καθημερινά πως είναι δική της ευθύνη το αν θα ανακαμφθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση προσπαθεί προκλητικά να ρίξει τα βάρη και την ευθύνη στην πλάτη των εργαζομένων, στην προσπάθεια της να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της.

Αλήθεια, ποια είναι η «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν κέντρα διασποράς γιατί εργοδοσία και κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας;

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως οι δικές της επιλογές, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φτάσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα. Συγχρόνως πρέπει να απολογηθεί απέναντι στους εργαζόμενους που τόσο καιρό και παρά τις σχετικές προβλέψεις των επιστημόνων, δεν πήρε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα μέτρα που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε δηλαδή με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων και του λαού, δεν αξιοποιήθηκε.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τζόγαρε την υγεία του λαού για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και μόνο αφού η κατάσταση ξέφυγε μιλά για αυστηροποίηση του πλαισίου. Ταυτόχρονα οξύνεται καθημερινά και η κατάσταση στα νοσοκομεία. Παράλληλα με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των 13 κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της πόλης μας.

Σε όλο αυτό το επικίνδυνο σκηνικό που ζούμε καθημερινά, έρχεται να προστεθεί και η προκλητική στάση των εργοδοτών και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι έχοντας λυμένα τα χέρια τους με την «αβάντα» που τους δίνει η κυβέρνηση, προσπαθούν να μεταθέσουν στους εργαζόμενους την ευθύνη για διενέργεια μοριακού ελέγχου για COVID 19, με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη πόλη μας στο «Ιπποκράτειο» και σε άλλους χώρους της Ιδιωτικής Υγείας.

Είναι ευθύνη του εργαζόμενου που δεν έχει να βγάλει το μήνα να πληρώσει και για τεστ και για μέσα προστασίας; Μήπως να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και για την απολύμανση των χώρων δουλειάς; Μήπως να πληρώνουν και για να έχουν δουλειά;

Συγχρόνως υπάρχουν επιχειρήσεις που ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι φορείς του COVID 19, δεν πραγματοποιούν ελέγχους σε όλους τους εργαζόμενους επικαλούμενοι μία σειρά από προφάσεις, όπως στο ΕΛΒΑΚ (εργοστάσιο τροφίμων). Αυτές οι προφάσεις φυσικά δεν πείθουν κανέναν και γίνεται αντιληπτό από όλους ότι μοναδικό τους μέλημα είναι να μη «ξοδέψουν» χρήματα και μιλάνε για την υγεία των εργαζομένων και ανθρώπινες ζωές. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι για παράδειγμα κάνουν έλεγχο μόνο στους εργαζόμενους που βρίσκονται στην ίδια βάρδια, ή μόνο στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε επαφή με το κρούσμα πιο κοντά από το 1,5 μέτρο;

Απαιτούμε άμεσα από όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν ενώ όλοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι έχει «ξεφύγει» η κατάσταση και καθημερινά ανακοινώνονται τα κρούσματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να αναφέρεται μόνο η γεωγραφική περιοχή και να μην γίνεται καμία αναφορά στους χώρους εργασίας. Συγχρόνως δεν γίνεται η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας να μην έχει καμία ενημέρωση και καμία εικόνα για αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί έγκαιρα αν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Ο λαός και οι εργαζόμενοι τόσο καιρό μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα, έμεναν απλήρωτοι ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, πήγαιναν για δουλειά στοιβαγμένοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης. Και τώρα θα δείξουν την ίδια ευθύνη που έδειξαν και όλο το προηγούμενο διάστημα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που θα υποδείξει η επιστημονική κοινότητα.

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία θησαυρίζουν, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κολυμπάνε στο χρήμα, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι, αερομεταφορείς και λοιποί επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Μαζικά και μαχητικά απαιτούμε

Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στα τρόφιμα, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλειας.

Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία

Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ