ΣΤΟ ΠΟΔΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Βγαίνει σε δημοπρασία το κτίριο που φιλοξενεί την Εθνική Τράπεζα για “ιερό” χρέος ύψους 170.000 € προς την εφορία και τη Μητρόπολη

Στη σελίδα της μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου στο διαδίκτυο αναρτήθηκε σήμερα η διακήρυξη για την διεξαγωγή δημοπρασίας για την πώληση ενός ακινήτου “φιλέτο” που ανήκει στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου εξαιτίας χρεών που έχει ο ναός προς την εφορία και τη μητρόπολη και τα οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ξεπερνούν σήμερα τις 170.000 €.

Η γνωστοποίηση της δημοπρασίας όπως είναι φυσικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πιστούς στον Τύρναβο που θεωρούν απαράδεκτο η εκκλησία να λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης και να καταφεύγει στην πώληση ακινήτων για να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις που όπως υποστηρίζουν δημιουργήθηκαν αδικαιολόγητα αφού μόνο με κακοδιαχείριση και έλλειψη ελέγχων μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια χρέη, που δεν προέρχονται ούτε από εμπόριο,ούτε από επάγγελμα ούτε από καταστροφές.

“Πώς είναι δυνατόν μία εκκλησία να δημιουργεί τέτοια χρέη, όταν το μόνο που κάνει είναι να έχει έσοδα από τον οβολό των πιστών, από γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, από δωρεές πιστών και από ενοίκια;”, σημειώνει οργισμένος αναγνώστης που αναρωτιέται γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν βρέθηκε κάποιος να αναδείξει το πρόβλημα και να φροντίσει να πληρωθούν τα όποια χρέη από τα πρώτα χρόνια και όχι τώρα που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω προσαυξήσεων και τόκων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλοί άλλοι πιστοί που ζητούν από το Μητροπολίτη να σταματήσει τη διαδικασία και να βρει άλλους τρόπους για την εξόφληση του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοικοι του Τυρνάβου ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για τη συγκρότηση επιτροπής που θα έχει ως στόχο να πείσει το Μητροπολίτη να αλλάξει την απόφασή του και να σταματήσει τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου.

Την ίδια ώρα κύκλοι του Ιερού Ναού σημειώνουν ότι το χρέος είναι χρέος 20ετίας για το οποίο πλέον δεν θα λογοδοτήσει κανείς στη δικαιοσύνη αφού τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ επιπλέον υποστηρίζουν ότι από τον Μητροπολίτη κρίθηκε ως μοναδική λύση η πώληση του ακινήτου της εκκλησίας που ενοικιάζεται σήμερα στην Εθνική Τράπεζα, με δεδομένο ότι η εφορία έχει κατασχέσει ήδη τα ενοίκια που επρόκειτο να εισπράξει ο ναός από την Τράπεζα και άλλα 2 ή 3 καταστήματα που ανήκουν στην περιουσία του ναού.

Τέλος υποστηρίζουν ότι η πώληση είναι μονόδρομος και για το γεγονός ότι ο ναός θα πρέπει να καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και για να χρηματοδοτηθεί δεν θα πρέπει να εμφανίζει οφειλές προς το δημόσιο.

ΑΠΟΡΙΕΣ

Με δεδομένες και αυτές τις απαντήσεις από την πλευρά του ναού εύλογα γεννιούνται και πολλά ερωτήματα για την αναγκαιότητα της πώληση, αφού με δεδομένο ότι και τα ενοίκια που εισπράττει ο ναός είναι σημαντικά, έστω και αν πολλοί ενοικιαστές δεν πληρώνουν  όπως ισχυρίζονται κύκλοι του ναού, και οι δυνατότητες για την ένταξη του χρέους προς το δημόσιο σε ρυθμίσεις δεν έχουν εκλείψει.

Επίσης καλό είναι και η σημερινή διοίκηση της μητρόπολης να εξηγήσει γιατί αν και ήξερε για το χρέος προς την εφορία δεν φρόντισε να το εντάξει το 2019 στην τότε ρύθμιση των 100 δόσεων που σίγουρα θα ήταν ανάσα για τον ναό.

Τέλος επίσης θα πρέπει να εξηγήσει η μητρόπολη γιατί απαιτεί τώρα την εισφορά του ναού και την εξόφληση όλων των προηγούμενων χρεών του προς αυτή και δεν περιμένει να τελειώσει πρώτα το χρέος προς την εφορία και ύστερα να αναζητηθεί μία λύση για το χρέος του ναού προς τη μητρόπολη. Και το κυριότερο να εμφανίσει πραγματικά στοιχεία για το ύψος του χρέους της εκκλησίας προς τη μητρόπολη.

Πάντως με δεδομένο ότι φαντάζει πρωτάκουστο να πουλά η εκκλησία ακίνητο για να εξοφλήσει χρέη καλό είναι να σταματήσει τώρα η διαδικασία για να επέλθει η ειρήνευση στην τοπική εκκλησία και για να σταματήσουν να φουντώνουν τα παράπονα των πιστών σε μία πόλη που κυριολεκτικά είναι στο πόδι.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η διακήρυξη για την ανοικτή δημοπρασία που αναρτήθηκε στη σελίδα της μητρόπολης στο διαδίκτυο και άναψε φωτιές στον Τύρναβο αναφέρει τα εξής:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΑΡΙΘΜ. 4/2020

Προσφέρεται προς πώληση ισόγειο Κατάστημα υπό στοιχεία Κ-1, που βρίσκεται επί της Κεντρικής Πλατείας Τυρνάβου, αποτελούμενο από μία αίθουσα, δύο WC και πατάρι, επιφανείας μέτρων τετραγωνικών εκατόν πενήντα τριών (153,00 τ.μ.) και σήμερα είναι μισθωμένο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Αρχική τιμή προς εκκίνηση του Διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00) ΕΥΡΩ ανά τετραγωνικό μέτρο του προς εκποίηση Καταστήματος.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με έγγραφες προσφορές και πρόσθετη δυνατότητα προφορικής βελτιώσεως της προσφοράς, βάσει των όρων της υπ’ αριθμ. 4/2020 Διακηρύξεως, το Σάββατο 19-9-2020, από τις 10.00΄ έως τις 12.00΄, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, που βρίσκονται επί της οδού Ιωαννίνων 3, στη Λάρισα.

Πληροφορίες και Διακήρυξη από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου (Ιωαννίνων 3, Λάρισα, τηλ. 2410-617685) ή στο γραφείο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο (Ηρώων Πολυτεχνείου, τηλ. 6972-083520, 6986-167553) και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου (imlarisis.gr).

Για τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Μπλέτσας

Για να δείτε αναλυτικά τη διακήρυξη με όλους τους όρους και τις λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ