ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η περιφέρεια δεν κατέγραψε κρούσμα την Παρασκευή στην Π.Ε. Λάρισας σε αντίθεση με τον ΕΟΔΥ που κατέγραψε 2

Η κατάσταση με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα οποία παραμένουν καθημερινά πάνω από 200, δεν είναι βιώσιμη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Στο μεταξύ από σήμερα, Σάββατο, τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τρεις ακόμη περιοχές, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αφορούν τις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας.

Την τελευταία εβδομάδα, από το περασμένο Σάββατο έως και χθες, Παρασκευή, έχουν ανακοινωθεί 1.561 νέες περιπτώσεις του ιού στη χώρα μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο μία ημέρα τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 200, τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν 150 νέες μολύνσεις. Όμως, δύο φορές μέσα στην εβδομάδα- την Τρίτη και την Πέμπτη- ανακοινώθηκαν από 269 νέα κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέσα σε ένα 24ωρο.

Πλέον, το σύνολο των μολύνσεων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 8.138. Μη βιώσιμη κατάσταση Τα κρούσματα αυτά δεν είναι βιώσιμα, υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφερόμενος ότι οι νέες περιπτώσεις κινούνται στις 200-250 καθημερινά.

«Αυτό έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Όπως βλέπετε, δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Alpha.

Πάντως, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, διότι υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς.

Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας, Τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες», ανέφερε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν 10-15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός, είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτή η εκτίμηση είναι 10-15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, λόγω ιχνηλάτησης και τεστ, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα και για αυτό δημιουργούν αυτές τις επιδημίες», εξήγησε. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία των τεστ, υπογράμμισε. «Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους και να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν, γιατί βλέπουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ορφανών κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία

Από σήμερα στις 06:00 το πρωί τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για τις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Καρδίτσας και Πιερίας. Οι συγκεκριμένες περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και αποφασίστηκε η επιβολή των εξής έκτακτων μέτρων, με ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Ήδη, σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές: η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο δελτίο ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το διάστημα από  20/8/2020 ώρα 14:00  έως 21/8/2020 ώρα 14:00 αναφέρονται τα εξής:

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

– Στην περιοχή της Μαγνησίας

Καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid’19.

1 κρούσμα επέστρεψε από παραθερισμό σε νησί των Κυκλάδων ενώ 1 ακόμη θεωρείται «ορφανό».

-Στην περιοχή της Σκοπέλου

Καταγράφτηκε 1 νέο κρούσμα Covid’19.

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα Covid ’19.

3 κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε χώρο λατρείας ενώ άλλα 3 προέκυψαν από Ιχνηλάτηση στενών επαφών παλαιότερου κρούσματος (18.08.2020). 1 αφορά άτομο που επέστρεψε από παραθερισμό ενώ τέλος 1 ακόμη προσήλθε για εξέταση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο μετά από συμπτωματολογία.

Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφτηκε 1 νέο κρούσμα Covid’19.

Το κρούσμα επέστρεψε από παραθερισμό και θεωρείται «ορφανό».

Ο ΕΟΔΥ

Σε 209 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.138, εκ των οποίων το 55,2% άνδρες. Από αυτά 1.802 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.752 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Έξι (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 238 θανάτους συνολικά στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα 83 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πως κατανέμονται γεωγραφικά τα 209 νέα κρούσματα κορονοϊού

Από τα σημερινά 209 επιπλέον κρούσματα, τα 192 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5 με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

– 11 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 76 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 1 στην Π.Ε. Αρκαδίας,

– 1 στην Π.Ε. ‘Αρτας,

– 1 στην Π.Ε. Δράμας,

– 1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– 1 στην Π.Ε. Έβρου,

– 11 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 με στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

– 3 στην Π.Ε. Ημαθίας,

– 2 στην Π.Ε. Ηρακλείου,

– 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,

– 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

– 1 στην Π.Ε. Καβάλας,

– 5 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 1 στην Π.Ε. Καστοριάς,

– 5 στην Π.Ε. Πιερίας,

– 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– 4 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 1 στην Π.Ε. Κορινθίας,

– 3 στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– 2 στην Π.Ε. Λάρισας,

– 6 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

– 2 στην Π.Ε. Ξάνθης,

– 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας,

– 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

– 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

– 1 στην Π.Ε. Φλώρινας,

– 4 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– 2 στην Π.Ε. Χανίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ