ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Η τακτική που ακολουθούν τις τελευταίες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, δεν μπορεί ούτε να αποκρύψει τις βαριές ευθύνες της πολιτικής της ΝΔ, αλλά ούτε και να αθωώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους που αρνούνται να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μιλούσαν δήθεν για μέτρα στα καράβια και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι εικόνες που έρχονται από όσους κατάφεραν να πάνε διακοπές είναι αποκαλυπτικές και αποδεικνύουν το μέγεθος του ψέματος.
Μιλούσαν δήθεν για μέτρα στα ξενοδοχεία, στα εργοστάσια, στα ίδια τα νοσοκομεία και η καθημερινή σχεδόν εμφάνιση κρουσμάτων στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Τα όποια πρωτόκολλα ευαγγελίζεται καθημερινά η κυβέρνηση, τα στελέχη της και το πολιτικό της προσωπικό σε όλη την χώρα, είναι μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Το μοναδικό «πρωτόκολλο» που εφαρμόζουν είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για αυτό τον λόγο εξάλλου και ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς στις 18 Αυγούστου επανέλαβε αυτολεξεί σχεδόν όσα ζητούσαν οι μεγαλοξενοδόχοι από τον περασμένο Ιούλιο. Τόνισε δηλαδή πως δεν ανακοινώνονται συγκεκριμένοι αριθμοί κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα για να μην υπάρχουν «δήθεν» αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής, αφαιρώντας συγχρόνως την δυνατότητα από τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους επισκέπτες να προστατεύσουν τόσο την υγεία τους όσο και την ασφάλεια τους.

Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία εδώ και τόσο καιρό ανακοινώνει απλώς τον αριθμό των κρουσμάτων, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε ποια γεωγραφική περιοχή βρίσκονται αυτά, κάνοντας αναφορά μόνο στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Αντίστοιχη επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε για το σε ποιους χώρους δουλειάς υπάρχουν κρούσματα.
Για την πανδημία δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και η νεολαία, αλλά η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και για αυτό τον λόγο τώρα είναι η ώρα που συλλογικά και οργανωμένα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την λογική. Δεν πρέπει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς και να δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια τους. Και αυτό φυσικά προϋποθέτει άμεσα να γίνουν τεστ, μαζικά και επαναλαμβανόμενα σε όλους τους χώρους εργασίας.
Μπροστά στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία του λαού.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές και για το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τους εργαζόμενους, το λαό, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καλεί όλα τα Σωματεία του και τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουμε τα δικά μας μέτρα. Να μπούμε μπροστά τώρα στην οργάνωση της πάλης, να σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν, αλλά και την απουσία κάθε φωνής διεκδίκησης και απαίτησης, να προστατευτούμε. Ό,τι κερδήθηκε την περίοδο της πανδημίας, ακόμα και τα όποια μέτρα πάρθηκαν, έγιναν κάτω από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Υγείας, αλλά και συνολικά της εργατικής τάξης.

Μαζικά και μαχητικά να απαιτήσουμε:
Άμεση και συγκεκριμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ανά γεωγραφική περιοχή σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπως αντιστοίχως και σε χώρους δουλειάς.
Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, κλπ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο κάλυψη από το κράτος.
Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία.
Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
«Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ