ΚΕΟΣΟΕ: ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η ιταλική συγκομιδή ξεκίνησε με φόντο τη φθίνουσα ποσότητα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται σε ένα εύθραυστο οικονομικό πλαίσιο μετά την παγκόσμια επιδημία.

Η παραγωγή κρασιού εκτιμάται σε περίπου 45 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2019. Και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που εναλλάσσουν την τροπική θερμότητα, τις νεροποντές και τις καταιγίδες, η Ιταλία προβλέπει καλή έως εξαιρετική ποιότητα, για την τρέχουσα συγκομιδή σταφυλιών.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στην Franciacorta, στην επαρχία της Μπρέσια, με τον τρύγο του Chardonnay για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τη συγκομιδή γηγενών ποικιλιών σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων των Sangiovese, Montepulciano, Nebbiolo. Και θα τελειώσει στα τέλη Νοεμβρίου με σταφύλια Aglianico και Nerello. Συνολικά, 658.000 εκτάρια θα συγκομίσουν σταφύλια στην Ιταλία.

Οι ποσότητες σταφυλιών του 2020 θα μπορούσαν να απομακρύνουν την Ιταλία από τη θέση ως κορυφαίου παραγωγού κρασιών στον κόσμο, αφού η γαλλική παραγωγή εκτιμάται μεταξύ 44,7 και 45,7 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Η μάχη μεταξύ των δύο χωρών για την πρώτη θέση του παγκόσμιου παραγωγού διεξάγεται, φέτος, στήθος με στήθος.

Η συγκομιδή του 2020 έρχεται με φόντο τη μείωση των παγκόσμιων πωλήσεων μετά την πανδημία Covid-19, η οποία μείωσε σημαντικά την κατανάλωση στα εστιατόρια. Οι πωλήσεις ιταλικού κρασιού στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT (εξέλιξη τους πρώτους πέντε μήνες του έτους). Επιπλέον, οι δυσκολίες του Brexit επηρεάζουν τις ιταλικές εξαγωγές. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η κύρια καταναλωτική αγορά για το prosecco, το πλέον εξαγόμενο ιταλικό κρασί. Στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 12%.

Στην Κίνα, η κατανάλωση φιαλών μειώθηκε κατά 44% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Καλά νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ιταλικά κρασιά αντιστέκονται παρά τους τιμωρητικούς φόρους που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρά κατά 1%.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ