Τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τη δωρεάν συμμετοχή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον προϋπολογισμό χορήγησης voucher, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειές να μείνουν εκτός, παρ’ όλο που πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε, η ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βρήκε τη λύση για να απαλλαγεί από την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής, αφού μέσω της μείωσης υποχρηματοδότησης του συνολικού προϋπολογισμού των voucher κινδυνεύουν με απόλυση το 50% των εργαζομένων στα κέντρα. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν συμβάλλει με πολλά χρόνια υπηρεσιών σε ΚΔΑΠ, όπως και για οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παροχής άλλων δραστηριοτήτων στα παιδιά τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης προστίθεται στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στους εργαζομένους σε κοινωνικές δομές και δημοτικά κέντρα, στα οποία έχουν ήδη γίνει απολύσεις και μείωση της χρηματοδότησής τους, όπως σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Την κατάσταση δυσχεραίνει, επίσης, και η λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας σε τέτοιου είδους κέντρα, εξαιτίας της πανδημίας, όπου απαιτούνται περισσότεροι εργαζόμενοι και λιγότερα παιδιά ανά τάξη.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και σε όλες τις άλλες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, οι οποίοι διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, την επιπλέον χρηματοδότηση μέσω των εσόδων του Δημοσίου και τη μείωση του ωραρίου, την αύξηση των μισθών και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την υπ’ αριθμ. 432/25-08-2020 ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, καταγγέλλει τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες τους πληρούσαν απόλυτα και με το παραπάνω τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η σχετική πρόσκληση.
Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση για το «ξήλωμα» του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και την απαλλαγή της πολιτείας από την ευθύνη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες και εν προκειμένω, απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες: δεν φρόντισε να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη χορήγηση voucher στις μητέρες που πληρούσαν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα παιδιά στα ΚΔΑΠ και να μην ανανεωθούν και για φέτος οι συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτά. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης προς τα δημόσια, δημοτικά ΚΔΑΠ και τον κίνδυνο απόλυσης περίπου του 50% αυτών που εργάζονται σήμερα. Η ίδια κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στους Παιδικούς σταθμούς, όπου απολύονται εργαζόμενοι από το ίδιο πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) «…από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας…» και για «…παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται».
Η αρνητική αυτή εξέλιξη στα ΚΔΑΠ συναθροίζεται με τις απολύσεις σε Παιδικούς σταθμούς των Δήμων και την ανασφάλεια των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ και στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των ΟΤΑ. Αλλά και με την αβεβαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όσον αφορά στην πρόοδο του διαγωνισμού και κυρίως το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, καθώς -και σε αυτήν την περίπτωση- εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και επαγγελματικής εξειδίκευσης κινδυνεύουν με απολύσεις.
Το μέγεθος των κινδύνων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική φαίνεται και από το γεγονός ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα, σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας που επιβάλλει να λειτουργήσουν αυτές οι δομές, με τα ανάλογα μέτρα προστασίας, όπως είναι ο μικρότερος αριθμός παιδιών ανά τάξη και δραστηριότητα και ο αυξημένος αριθμός εργαζομένων. Η κυβέρνηση πράττει το αντίθετο προϊδεάζοντας για το μέλλον που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους και στα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και σε όλες τις άλλες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, οι οποίοι διεκδικούν:
Τη μετατροπή εδώ και τώρα όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και τις άλλες Κοινωνικές Δομές (ΒσΠ, ΚΗΦΗ, Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας) από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, την απαγόρευση προσλήψεων εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και των υποχρεώσεών του απέναντι στους πολίτες, μέσα από τη γενική φορολογία και τα έσοδα τουΔημοσίου και όχι από το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή ιδιώτες.
Τη μείωση του ωραρίου εργασίας, άμεσα στις 35 ώρες και στις 30 για τα ΒΑΕ,την αύξηση των μισθών και την υπογραφή ΣΣΕ.