ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών που υπογράφει η επικεφαλής Μαρία Κωστή

Από τα ΜΜΕ, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης,  απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας,με αφορμή την κατάργηση δύο τάξεων της Γ’ Λυκείου, στις σχολικές μονάδες Συκουρίου και Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών.

Ωστόσο για μια ακόμη φορά, ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο η τους επικεφαλής των παραταξεων για την σοβαρή και “επικίνδυνη” κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολικές μονάδες του δήμου μας, λες και αυτά τα ζητήματα αφορούν μόνο τον δήμαρχο και όχι συνολικά τον δήμο.

Η κατάργηση δύο, ζωτικής σημασίας, λυκειακών τάξεων στις προαναφερθείσες σχολικές μονάδες, δρομολογεί την συρρίκνωσή τους γενικότερα αλλά και την συγχώνευση τους με άλλες,κάτι που στο παρελθόν είχε ανακινηθεί  και αποσοβηθεί.

Η υπουργική απόφαση κάνει αναφορά σε ολιγομελή τμήματα, θεωρώντας ασύμφορη τη συνέχισή τους, ξεχνώντας ότι σ’ αυτή την συγκυρία της πανδημίας, το ζητούμενο είναι ο περιορισμός του αριθμού των μαθητών, ανά τάξη.

Πέραν τούτου, με δεδομένη την κατάργηση της τελευταίας τάξης του λυκείου, στις εν λόγω μονάδες, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι μαθητές και μικρότερων τάξεων του λυκείου θα οδηγηθούν σε άλλα σχολεία, προκειμένου να αποφύγουν την αλλαγή σχολείου στην τελευταία τάξη.

Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται την τύχη των σχολικών μονάδων, αν η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποσυρθεί σήμερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Τεμπών, τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των ολιγομελών τάξεων των Λυκείων Συκουρίου και Μακρυχωρίου και καλεί τους γονείς όλων των μαθητών των αναφερομένων σχολικών μονάδων, σε κοινή δράση με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις σχολικές επιτροπές, με τα κοινοτικά συμβούλια, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την δημοτική αρχή για κοινή δράση και άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα καλεί την δημοτική αρχή να πάρει και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του δήμου, όπως:

  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών,κάτι που απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ