ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ένα νέο φάρμακο για πνευμονική ίνωση που άρχισε να αναπτύσσεται πριν από λίγα χρόνια από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει μέσο θεραπείας των συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Το φάρμακο αυτό, που ονομάζεται sobetirome, ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα του Yale με επικεφαλής τον πνευμονολόγο Naftali Kaminski και στην οποία συμμετέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης.

Η ερευνητική ομάδα του Yale ανακάλυψε ότι το sobetirome, ίσως μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει το σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσφορίας (ARDS). Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το sobetirome, μιμείται τις επιδράσεις της θεραπείας με θυρεοειδή ορμόνη, που θεραπεύει τις ουλές και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων στους πνεύμονες – αλλά δεν έχει τις τοξικές επιδράσεις της θυρεοειδούς ορμόνης στην καρδιά και στους σκελετικούς μύες.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών σχεδίασε σε συνεργασία με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, κλινική μελέτη φάσης ΙΙ για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός νέου θεραπευτικού παράγοντα, με το όνομα ΑΝ-19 (sobetirome) σε ασθενείς με COVID-19. Η λογική χορήγησης του εν λόγω φαρμακευτικού παράγοντα βασίστηκε σε πειραματικά δεδομένα της ερευνητικής ομάδας της οποίας ηγήθηκε ο κ. Τζουβελέκης προ 5ετίας κατά τη διάρκεια των μετα-διδακτορικών του σπουδών στο πανεπιστήμιο Yale, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, το Nature Medicine το 2018.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγοντας είναι αποτελεσματικός έναντι της πνευμονικής ίνωσης καθώς και της οξείας πνευμονικής βλάβης μέσω προστασίας των επιθηλιακών κυττάρων του πνεύμονα από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις. Η μηχανιστική του αυτή δράση τον καθιστά μοναδικό, συγκριτικά με τα κυκλοφορούντα και δοκιμασθέντα φάρμακα έναντι του κορονοϊού, καθώς αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που λειτουργεί μέσω προστασίας του οργάνου στόχου, ήτοι του πνεύμονα. Συνεπώς πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης να εμφανίζουν απήχηση και σε μελλοντικές πανδημίες με όργανα στόχο τον πνεύμονα.

Η κλινική μελέτη έλαβε προ ημερών επίσημη έγκριση από τον από τον FDA. Επιπρόσθετα η επικείμενη κλινική μελέτη έχει γνωστοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA-European Medicines Agency).

Στόχος για κλινική μελέτη στην Ελλάδα

Η επιτυχής ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης θα ανοίξει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως και στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μελέτη στις ΗΠΑ, κλινική μελέτη και στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα γίνει σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ και θα δοθεί η δυνατότητα να έρθει στην Ελλάδα ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Η μελέτη αναμένεται να είναι πολυκεντρική στην οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν πέντε από τα κυριότερα δημόσια νοσοκομεία, με κέντρο αναφοράς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την οικονομική στήριξη της μελέτης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Τζουβελέκης, το sobetirome είναι ένα νέο φάρμακο και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελεσματικότητα στον Covid – 19 και γενικότερα σε όλους τους κορονοϊούς.

Οι κλινικές δοκιμές θα γίνουν με ασθενείς υψηλού κινδύνου COVID-19, τόσο στο νοσοκομείο Yale New Haven, ενώ στις προθέσεις της ερευνητικής ομάδας, είναι να ξεκινήσει ανάλογη κλινική μελέτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, μέσω του κ. Τζουβελέκη, πρώην μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Yale και αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr σε αυτή τη φάση, τόσο ο ίδιος, όσο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης από διεθνή οργανισμό. «Ελπίζουμε μέσα στον επόμενο μήνα να βρούμε τους αναγκαίους χρηματοδότες για να ξεκινήσουν και εδώ οι κλινικές δοκιμές» συμπλήρωσε ο κ. Τζουβελέκης.

Να σημειωθεί ότι το Yale διαθέτει άφθονες ποσότητες φαρμάκου για δοκιμές.

Πηγή: thebest.gr