Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ  ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής τεσσάρων παρατάξεων* που κάνουν λόγο για πρωτοφανείς πρακτικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις από την δημοτική αρχή

Οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των Λαρισαίων πολιτών αρνηθήκαμε να δώσουμε «πράσινοι φως» στη δημοτική αρχή, ώστε να ληφθεί ένα δανειο στην παρουσα φάση με στόχο την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, ενός πολύ σημαντικού θέματος για την εύρυθμη λειτουργία της Λάρισας.

Με την απόφαση μας αυτή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον και τους Λαρισαίους πολίτες, καθώς αν είχαμε υπερψηφίσει την πρόταση του κ. Καλογιάννη θα είχαν χρεωθεί άσκοπα οι συμπολίτες με ένα ποσό που τελικά  μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω κονδυλίων από το υπουργείο η άλλους ευρωπαϊκούς πόρους ,όπως έγινε με την έγκριση χρηματοδότησης ποσού   ύψους 1,15 εκ ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Λαρισαίων  πριν από λίγες ημέρες , ακριβώς για την αγορά εξοπλισμού στον τομέα της καθαριότητας.

Χωρίς κανένα αντιπολιτευτικό κίνητρο, δεν μείναμε μόνο στην καταψήφιση. Αντιθέτως, παρουσιάσαμε στον κ. Καλογιάννη μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καθαριότητα της πόλης,  μια πρόταση που και το πρόβλημα λύνει και τον δήμο, δηλαδή τους πολίτες, δεν χρεώνει με αχρείαστα δάνεια στην παρούσα φάση. Η δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα προγράμματα και τις επιδοτήσεις που έρχονται από την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, κάτι το οποίο ο κ. Καλογιάννης γνωρίζει καλά, καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό.

Ακριβώς την πρόταση μας αυτή, όπως έχουμε κάθε δικαίωμα από τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και την κείμενη νομοθεσία θελήσαμε να καταθέσουμε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ. Δυστυχώς όμως, αντ’ αυτού ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που υπονομεύουν ευθέως τη δημοκρατική του λειτουργία, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας δεν έθεσε το θέμα της πρότασης των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος: Είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που αποφασίζει για το κατεπείγον του θέματος και άρα για το αν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση και είναι υποχρεωμένος να το πράξει όταν το αιτηθεί επικεφαλής παράταξης, πολύ περισσότερο δε όταν το ζητούν επικεφαλής 4 παρατάξεων.

Η πρακτική του Προέδρου αυτη, απόλυτα ταυτισμένη με τον ετσιθελικό τρόπο λειτουργίας του Δημάρχου, αποπνέει μια αυταρχική νοοτροπία για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι απαράδεκτη και καταγγελτέα.

Αποτελεί σαφέστατη παράβαση καθήκοντος και δεν θα μείνει αναπάντητη.

Επιπλέον, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε επί πέντε ολόκληρες ώρες τη νέα πρόταση της δημοτικής αρχής, μια πρόταση η οποία στηρίζεται εκ νέου σε δανεισμό, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ο κ. Καλογιάννης την απέσυρε!

Η απόφαση αυτή είναι πολιτικά, ηθικά και ουσιαστικά απαράδεκτη.

Υποτιμά όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, υποτιμά το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την πόλη και τους πολίτες της. Το γιατί μένει να απαντηθεί από τον ίδιο.

Με ποιο δικαίωμα δεν άφησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία;

Με ποιο δικαίωμα και από ποιο νόμο προβλέπεται απόσυρση θέματος ημερήσιας διάταξης που έχει συζητηθεί, με την αποκλειστικά προσωπική ευθύνη του Δημάρχου;

Από πότε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συζητά μόνο ότι υπερψηφίζεται και όχι αυτό που καταψηφίζεται;

Τι σχολής δημοκρατίας αποτελούν οι παραπάνω πρακτικές;

Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν τις εκ του νόμου υποχρεώσεις  και ευθύνες τους, παίζοντας μικροπαραταξιακά παιχνίδια σε βάρος των θεσμών δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, είναι γελασμένοι.

Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών αλλά και των αρμοδίων για πειθαρχικό έλεγχο οργάνων της πολιτείας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:
Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λάρισα Μπροστά»,
Παναγιώτης Γούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών»,
Νίκος Γαμβρούλας επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ορμή Ανανέωσης»,
Κώστας Βαϊούλης επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν».