ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ 4ΕΥΡΩ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνάντηση με τον Χρ. Κέλλα ο οποίος έθεσε και το θέμα της πληρωμής ΠΣΕΑ για την ακαρπία του 2017

Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ του 2017 σε παραγωγούς του Νομού Λάρισας, εξασφάλισε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς των Τεμπών και της Ελασσόνας, επισκέφθηκε το ΥΠΑΑΤ μεταφέροντας εκ νέου την επιτακτική ανάγκη να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2017, όπως άλλωστε έγινε στους άλλους νομούς της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε αναμονή πληρωμής οι παραγωγοί των Νομών Λάρισας, Τρικάλων, Χαλκιδικής και Κιλκίς, τη στιγμή, μάλιστα, που οι σχετικές καταστάσεις και τα ποσά πληρωμής έχουν ήδη αναρτηθεί στους αντίστοιχους Δήμους.

Η συνάντηση Κέλλα – Βορίδη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την αντίστοιχη του ΕΛΓΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η εκκρεμότητα καταβολής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ του ’17. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα ότι το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και τον ΕΛΓΑ, θα εξετάσουν κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν.

Οι απαντήσεις του ΥΠΑΑΤ για τον καταρροϊκό και το 4ευρω
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κέλλας έθεσε επιπλέον τα ζητήματα της αποζημίωσης για τον καταρροϊκό και της καταβολής των 4 ευρώ για την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, που απασχολούν τους κτηνοτρόφους του Νομού και εκκρεμούν. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, για τον καταρροϊκό, αναμένεται η πληρωμή των κτηνοτρόφων μετά την αποστολή των καταστάσεων των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λάρισας (ίσως και εντός της ημέρας) και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ το αμέσως προσεχές διάστημα. Για το 4ευρω ανέφερε ότι εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, μετά την οποία θα ακολουθήσει η διαδικασία καταβολής των χρημάτων.

Χρήστος Κέλλας: «Βούληση του υπουργείου η επίσπευση των αποζημιώσεων»
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δήλωσε:
«Για μια ακόμη φορά, μετέφερα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιτακτική ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών του Νομού μας, μέσω ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2017. Μπορεί οι αιτήσεις να υποβλήθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία που ακολουθεί να είναι χρονοβόρα, όμως οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία οι παραγωγοί των Τεμπών και της Ελασσόνας έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εισοδήματος εξαιτίας των ζημιών στην παραγωγή τους.

Συγχρόνως, έθεσα στον Υπουργό τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό και την πανδημία του κορονοϊού, δύο ζωτικής σημασίας θέματα για τους κτηνοτρόφους μας, η πληρωμή των οποίων έχει καθυστερήσει σημαντικά. Έπειτα από τις απαντήσεις που έλαβα από τον κ. Βορίδη, αισιοδοξώ ότι θα καταβληθούν άμεσα οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις, προς ηθική, κυρίως, ικανοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, οι οποίοι αναμένουν τα λιγοστά αυτά χρήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ